116-006

Uspostavljena trajna 24-satna telefonska linija za sve žrtve nasilja

27.11.2023 u 15:07

Bionic
Reading

Trajna telefonska linija 116-006 na koju se 24 sata dnevno za pomoć mogu obratiti žrtve nasilja kao i 1040 educiranih stručnjaka i medijska kampanja - rezultati su provedbe trogodišnjeg EU projekta "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja“

"U rad smo pustili nacionalni pozivni centar 116-006 za sve žrtve obiteljskoj nasilja koji radi 24 sata dnevno. Bez obzira što projekt završava, taj telefonski broj će biti i dalje aktivan", istaknula je u ponedjeljak državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić na završnoj konferenciji EU projekta, koju je Ministarstvo organiziralo u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kroz projekt edukaciju je prošlo više od 1040 stručnjaka, a uz službenike iz ministarstava i ostalih nadležnih tijela, po prvi put su sudjelovali i predstavnici nevladinog sektora koji su iz svojih iskustava educirali stručnjake kako na najbolji način pristupiti žrtvama nasilja, rekla je.

Kroz projekt se provodila i medijska kampanja za osvješćivanje javnosti kako je nasilje potpuno neprihvatljiv oblik ponašanja.

Konkretne Vladine mjere za borbu protiv nasilja, izmjene zakona ...

Mađerić je istaknula kako je Vlada u posljednja dva mandata s deklaratorne podrške prijašnjih vlada prešla na stvarne aktivnosti i mjere borbe protiv nasilja - i izmjenom zakonodavstava i drugih elemenata koja su provodila ministarstva.

Podsjetila je kako su od ratifikacije Istanbulske konvencije izgradili šest novih skloništa za žrtve nasilja, tako da je danas 25 skloništa u svim županijama, a nove izmjene Kaznenog i Obiteljskog zakona daju još veću razinu zaštite žrtve i štiti se djecu.

Uvodi se femicid te će se ubojstvo žene kažnjavati minimalno s 10 godina kazne zatvora do dugotrajnog zatvora, napomenula je .

"To je ta jasna poruka Vlade i premijera Plenkovića da je nasilje potpuno neprihvatljivo ponašanje i da ćemo se svim sredstvima boriti kako bi se broj žrtava i nasilje u obitelji svelo na najmanju moguću mjeru", poručila je Mađerić.

Prevencija i rana faza postupanja najvažniji

Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek rekao je kako je besplatna linija 116-006, na kojoj radi petero stručnjaka, na godišnjoj razini osigurala pomoć za skoro 3000 žena i djevojčica žrtava nasilja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Kaže da žene i djevojčice čine 80 do 85 posto svih žrtava kaznenih djela pa imamo obvezu da sustav ojačamo. "Svaki kotačić u sustavu mora implementirati zakonodavne izmjene da ne budu 'mrtvo slovo na papiru'", poručio je.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić istaknula je kako je prevencija i rana faza postupanja najvažnija jer u procesuiranju i donošenju presude, prolazi određeno vrijeme. Zato je žrtvi nasilja jako važno dati početnu podršku, istaknula je.