najkraći premijerski staž

Brz uspon i pad: Kako je Liz Truss došla na vlast i spektakularno otišla nakon 44 dana provedena u Downing Streetu

20.10.2022 u 16:15

Bionic
Reading

Nešto više od mjesec dana otkada je na stepenicama Downing Streeta obećala da će 'isporučiti, isporučiti, isporučiti!', danas je završila politička karijera Liz Truss na mjestu premijerke

Doista je ispunila obećanje i isporučila - ali premijersku dužnost koju su karakterizirali kaotični zaokreti i unutarnje borbe te vjerojatno najkraći mandat premijerke u britanskoj povijesti, analizira Sky news.

Kritičari smatraju da zapravo nije bila stvorena za taj posao iako su hvalili čeličnu odlučnost i političku vještinu pomoću kojih je došla do Downing Streeta. Ali njezin meteorski uspon u stranci završio je gotovo jednako brzo kao što je i počeo. U parlament je Truss ušla 2010., kada su se konzervativci vratili u vladu prvi put u 13 godina, i brzo se popela u torijevskim redovima. Bila je ministrica obrazovanja, tajnica za okoliš, zatim ministrica pravosuđa, prije nego što je pod premijerkom Theresom May degradirana u glavnu tajnicu ministarstva financija.

Sonia Khan, koja je bila savjetnica bivšeg ministra financija Sajida Javida, kaže da je uloga Truss u ministarstvu financija bila početak njezine priče. 'Počela je nositi jarke boje i koristiti društvene mreže na način na koji njezini kolege u to vrijeme nisu, zbog toga je bila vidljivija i to je iskoristila u svoju korist', kaže Khan.

Međutim Truss također je postala poznata po svojim nezgodnim javnim nastupima i 'progonio' ju je sada već ozloglašeni 'govor o svinjskom tržištu' na konferenciji Konzervativne stranke 2014. Kao što je rekao jedan zastupnik koji je podržao Truss za čelnicu Konzervativne stranke: 'Njezin najveći neuspjeh bila je njezina nesposobnost da svoju viziju prenese na koherentan način.'

Liz Truss o svinjskim tržištima Izvor: Društvene mreže / Autor: Daily record

Iako joj komunikacija s javnošću nije išla, Truss je polako gradila bazu podrške među stranačkim članstvom. Unatoč tome što je bila protivnica Brexita, postala je miljenica konzervativnog desnog krila. Njezin stav, kojim je zagovarala slobodno tržište i konzervativizam u smanjenju poreza, te dojam da je spremna promijeniti status quo učinili su je miljenicom među običnim članovima konzervativaca.

Tijekom kampanje za vođu stranke Truss se oslanjala na svoje 'ljevičarsko' djetinjstvo koje je provela u blizini Glasgowa i Leedsa. Na Sveučilištu Oxford bila je predsjednica društva liberalnih demokrata i zalagala se za ukidanje monarhije te marširala protiv Margaret Thatcher 1980-ih. Tek nakon što je diplomirala pridružila se konzervativcima i borila za sigurno torijevsko zastupničko mjesto u jugozapadnom Norfolku.

U vladi ju je pratio glas da zna biti problematična, odnosno da 'zna što želi i to dobije', otkrila je jedna osoba koja je podržava. Drugi pristaša Truss rekao je da ima 'kožu nosoroga'. Mnogi su bili iznenađeni kada je promaknuta u ministricu vanjskih poslova u vladi Borisa Johnsona; kada je postala premijerka, bila je jedna od ministara s najdužim stažem u vladi.

Smatralo se da je Johnson upravo nju vidio kao kandidata za svog nasljednika, a dobila je i potporu nekih od njegovih najbližih saveznika, uključujući Nadine Dorries i Jacoba Rees-Mogga.

  • +9
Liz Truss Izvor: Profimedia / Autor: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Karijerni uspon Truss u stranci rijetko je dovođen u pitanje. Tek kada je postala predsjednica stranke stvari su krenule nizbrdo. Samo dva dana nakon što je postala premijerka smrt kraljice Elizabete II šokirala je naciju. Uslijedilo je deset dana žalosti, a kada se politički život nastavio, Truss je krenula s ostvarivanjem svojih opsežnih planova za smanjenje poreza u gospodarskoj krizi.

Neki njezini pristaše i dalje vjeruju da bi njezina hrabra vizija za rast uspjela, no puno je veći broj zastupnika koji krive Truss što je uništila torijevski rekord i dobre rezultate vezane uz gospodarstvo. Ono što je sigurno jest da se njezin autoritet nikada nije oporavio od izvanrednog mini budžeta koji je predstavila nakon samo dva tjedna na dužnosti i koji je izazvao šokove na tržištu.

Prvi dojmovi su važni i vrlo malo je onih koji su smatrali da bi se mogla oporaviti u očima birača. Mnogi vide otpuštanje bivšeg ministra financija Kwasija Kwartenga kao trenutak u kojem je njezina sudbina zapečaćena. Njih dvoje bili su dugogodišnji saveznici, povezani zajedničkom vizijom gospodarstva, ali njegovo otpuštanje nije učinilo ništa da umiri sada već pobunjene torijevske zastupnike.

Nakon što je uručila otkaz Kwartengu jedan je zastupnik rekao kako je 'to bilo nemilosrdno', dodajući da je Truss 'gotova'. 'To što ga je otpustila pokazuje koliko je slaba', kazao je drugi zastupnik. Bivši ministar financija Kenneth Clarke rekao je da je Kwarteng 'žrtveni jarac' okrivljen za izvršavanje uputa Truss.

  • +12
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Očekivalo se da će imenovanje novog ministra financija Jeremyja Hunta stabilizirati vladu, ali prvog radnog dana na mjestu ministra on je odbacio većinu ekonomskih obećanja Truss, onih koje je ona dala prije samo tri tjedna. Mnogi torijevski zastupnici tada su Hunta vidjeli kao de facto premijera jer je izgubila svaku podršku koju je imala.

Kako su zastupnici brzo počeli gubiti povjerenje u Truss, Suella Braverman dala je ostavku na mjesto ministrice unutarnjih poslova nakon što je poslala državne dokumente kolegici s osobnog e-maila, iako su mnogi sumnjali je li to pravi razlog njezinog odlaska. Zatim je uslijedio kaos u parlamentu navečer 19. listopada, kada su pojedini konzervativni zastupnici bili zbunjeni i pitali se je li od laburista predloženo glasanje o frackingu zapravo test i glasanje o povjerenju vladi. Frcale su i optužbe da su pojedini torijevski zastupnici 'maltretirali' i 'fizički tjerali' svoje stranačke kolege da glasaju za vladu. Broj torijevskih zastupnika koji su tražili da Truss ode tada se pretvorio od nekolicine u pravu rijeku zahtjeva.

Zamoljena da opiše Truss, zastupnica koja je prethodno radila uz nju u vladi kazala je da je 'ona vrsta osobe s kojom želite otići na piće, ali ne i da vas vozi kući na kraju noći'.

Danas je mandat Truss završio spektakularnom brzinom, a torijevski zastupnici još su jednog svog čelnika 'poslali na otpad'. Konzervativna stranka sada traži svog petog premijera u nešto više od šest godina.