nakon 44 dana

[VIDEO] Najkraći mandat u povijesti: Liz Truss podnijela ostavku u stranci i odlazi s mjesta britanske premijerke!

20.10.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Nakon nekoliko tjedana potpunog kaosa u Velikoj Britaniji, ova će država morati ponovno tražiti premijera

Britanska premijerka Liz Truss, nakon višetjednih poziva stranačkih kolega, odlučila je podnijeti ostavku. Odluku je obznanila u izjavi ispred Downing Streeta.

'Preuzela sam dužnost u vrijeme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Obitelji i poduzeća bili su zabrinuti kako platiti svoje račune. Putinov ilegalni rat u Ukrajini prijetio je sigurnosti cijelog našeg kontinenta. A našu je zemlju predugo kočio nizak gospodarski rast. Izabrala me Konzervativna stranka s mandatom da to promijenim. Ispunili smo obećanja vezana uz račune za energiju i smanjili nacionalno osiguranje. I postavili smo viziju za visoko rastuće gospodarstvo s niskim porezima. No razumijem da ne mogu ostvariti mandat i ciljeve zbog kojih sam izabrana. Razgovarala sam s kraljem Charlesom te ga obavijestila da podnosim ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke. Jutros sam razgovarala i s predsjednikom Odbora 1922, sir Grahamom Bradyjem. Dogovorili smo se da će izbori za novog predsjednika stranke biti dovršeni sljedeći tjedan. To će osigurati da ostanemo na putu ispunjenja naših fiskalnih planova te održanja ekonomske stabilnosti i nacionalne sigurnosti naše zemlje. Ostat ću na mjestu premijerke dok se ne izabere nasljednik', poručila je Truss.

Truss je na mjestu premijerke bila 44 dana, što je najkraći premijerski mandat u britanskoj povijesti. Drugi najkraći mandat imao je George Canning, a koji je 1827. služio 119 dana.

  • +9
Liz Truss Izvor: Profimedia / Autor: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Truss se borila za politički opstanak otkad je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio 'mini proračun' s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i povećanjem životnih troškova. Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.

Liz Truss podnijela ostavku Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njezinu ostavku, a jučer je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, nakon što je podnijela ostavku.