sukob na bliskom istoku

Par stotina okupljenih na skupu podrške Palestini u Zagrebu: Šaljemo poruku mira

25.10.2023 u 17:48

Bionic
Reading

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu održava se prosvjed pod nazivom "Skup solidarnosti s Palestinom". Prema slobodnoj procjeni na skupu se okupilo par stotina ljudi

'Mi smo danas ovdje da pokažemo jednu drugu stranu tragedije koja se događa u Pojasu Gaze. Suosjećamo sa žrtvama na obje strane, ali nama se čini da ovdje nedostaje i taj kontekst 'palestinske žrtve' i da upozorimo što je uzrok svih ovih tragedija koje se događaju zadnjih 75 godina, a to je okupacija i kolonizacija Palestine od strane Države Izrael. Mi se nadamo da će to konačno prestati i da će ti ljudi tamo živjeti u sreći i sigurnosti. Mi ne namećemo neko konačno rješenje, neka se oni dogovore, a mi šaljemo poruku mira i želje da to stradanje prestane', kazao je jedan od organizatora skupa Bermin Meškić.

  • +27
Skup podrške Palestini u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sa skupa je poručeno da su se okupili da pruže podršku Palestini. Pozvali su okupljene da mirno sudjeluju u prosvjedu, te da ne ističu simbole mržnje.

'Tisuće bombi koje su pale na Palestinu ranile su 14 tisuća ljudi, a ubile 5 tisuća, od kojih su 2000 djeca", rekla je organizatorica. Žalimo i za 1400 ubijenih Izraelaca, tugujemo s njihovim obiteljima', rekla je organizatorica.

Skup je podržala Radnička fronta, a među okupljenima je viđen i Ivan Pernar.

Skup je prethodno najavila Emina Bužinkić.

“Odlučili smo se nanovo organizirati i pozvati ljude da ustanu protiv ove stalne 75-godišnje okupacije ovog ogromnog kolonizatorskog projekta, koji nemilosrdno gazi sve pred sobom. Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za sve Palestince. Tražimo deokupaciju i dekolonizaciju. Imanentno zaustavljanje ovog rata. Pozivamo na mir i na uspostave slobode na palestinskim prostorima”, kazala je organizatorica Emina Bužinkić.

Policija je precizirala da će snimati javni skup na mjestu okupljanja i trasi kretanja sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima.