VELIKA POBJEDA

Uskoro će na sud zbog mita i korupcije, ali svejedno je na korak od premijerske fotelje: Kako je Netanyahu uspio ostati u sedlu?

03.03.2020 u 22:52

Bionic
Reading

Benjamin Netanyahu ponovno je uspio. Najdugovječniji izraelski premijer spreman je rekordni peti put preuzeti mandat nakon, kako je sam kazao, 'velike pobjede' na izborima održanim u ponedjeljak. Previđanja prije izbora nisu mu išla u prilog, a pobijedio je i unatoč tome što je suočen sa skorim suđenjem za korupciju

Izrael se već godinu dana nalazi u političkom patu nakon što ni ponovljeni izbori 2019. godine nisu dali jasnog pobjednika. Netanyahuov savez je na trećim izborima u godini dana ipak uspio ostvariti zamjetnu prednost nad konkurentskom Plavo-bijelom koalicijom lijevog centra. Iako je, prema nepotpunim rezultatima, još uvijek kratak za dva mandata do većine, očekuje se da bi ovoga puta - konačno i opet - trebao sastaviti vladu te tako presjeći Gordijski čvor u kojem se našla zemlja.

Na osnovi oko 90 posto prebrojnih glasova, Likud izraelskog premijera osvojio je 36 mandata, a sa saveznicima zdesna i s vjerskim strankama ortodoksnih Židova ima ukupno 59 mandata od ukupno 120 mjesta u Knesetu.

No i dalje je upitno kako će formirati vladu jer ta dva 'sitna' glasa mora pronaći u suprotnom taboru, a koliko je to jednostavno, pokazala su dva posljednja izlaska Izraelaca na izbore, poslije kojih nije formirana vlada.

Ovog puta Netanyahuova pobjeda je jasna i priznali su je politički protivnici, ali to ne znači da će pružiti ruku da on formira vladu pod svojim uvjetima.

Suprotstavljene su dvije velike koalicije.

Dakle na jednoj strani nalazi se Netanyahuov Likud kao stožerna stranka desnice koja oko sebe okuplja i vjerske stranke Shas i Ujedinjeno židovstvo Tore (UTJ). S druge strane je centrističko-lijeva Plavo-bijela koalicija koju predvodi Benny Gantz, uz manje lijeve stranke te Arapsku listu. Ključnu ulogu prošla dva puta odigrao je bivši ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, vođe ultradesne, ali sekularne stranke Izrael naš dom (Yisrael Beitenu), koji je prije surađivao s Netanyahuom, ali u posljednja tri izborna ciklusa postavlja uvjete za suradnju s vjerskim strankama. Odbio je i plavo-bijele te oba tabora uputio na veliku koaliciju. Lieberman je netom nakon što su izašli prvi rezultati izjavio kako će pričekati one konačne, kada će odlučiti kome će se prikloniti, ali da neće odstupiti od svojih stavova.

Ako ne bude dogovora Liebermana i Netanyahua, opcija velike koalicije ostaje na stolu kao najrealnija. Ali uvijek postoji ali - Plavo-bijela koalicija ne želi prihvatiti Netanyahua za premijera u takvoj kombinaciji zbog optužbi za korupciju. Može se očekivati da će on u slučaju novog zastoja nastojati razbiti tu koaliciju kako bi formirao vladu.

Žuri mu se i mediji pišu da bi svakako želio formirati vladu prije nego mu 17. ožujka započne suđenje za korupciju zbog imuniteta koji mu pruža pozicija.

  • +10
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu slavi izbornu pobjedu Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Problemi sa zakonom Netanyahuu zagorčavaju život i postoji mogućnost da će Vrhovni sud morati donijeti odluku je li kao takav uopće prikladan biti premijerom. Odluka kojom bi mu onemogućili da preuzme dužnost premijera bila bi presedan te bi izazvala bijes desnice, ionako gnjevne zbog same optužbe.

Kako će se situacija razviti, pokazat će idući dani, no trenutno Netanyahu uživa u trenutku. Iznio je pobjedu na izborima unatoč nezavidnoj situaciji pa ga izraelski mediji hvale da je politički mag i da mu nema premca u vođenju kampanja.

>>> Izraelski veleposlanik bez dlake na jeziku govori o propaloj kupnji borbenih aviona, porastu antisemitizma, minimiziranju ustaških zločina i smaknuću iranskoga generala Sulejmanija

Nakon što je već 14 godina obnašao dužnost premijera, njih 11 uzastopno; samo dva tjedna prije početka suđenja pod optužbom za primanje mita, kršenje povjerenja i prijevare, s dobrim dijelom medijima protiv njega, s udarcima koje su mu zadali bivši šefovi sigurnosti i diplomati koji su tvrdili da će njegova daljnja vladavina ugroziti demokraciju - Netanyahu je opet pobijedio.

Jerusalem Post navodi da Netanyahu ima energiju, karizmu i sposobnost kakva se rijetko viđa da razgovora sa svojim biračima oči u oči. Zna koje tipke pritisnuti - židovski i cionistički ponos, strah od ljevice – i to radi bolje od bilo koga drugog.

U kampanji pred izbore i Likud i plavo-bijele stranke uvele su likove sa strane. Netanyahu je pokušao uplašiti birače tvrdeći da će Ganz na vlast dovesti Ahmada Tibija i njegovu Združenu arapsku listu jer koalicija lijevog centra matematički bez Arapa ne može formirati vlast, dok je Ganz usporedio Netanyahua s Recepom Tayyipom Erdoganom, turskim vođom koji autokratski upravlja zemljom. Glasajte za Ganza ili ćete dobiti izraelsku verziju Erdogana, poručivao je oporbeni vođa.

Na kraju se pokazalo da se Izraelci više boje Tibija od Erdogana.