strah od koronavirusa

Netanyahu vodi unatoč brojnim aferama, Izraelci na biralištima u kataklizmičnom ozračju

02.03.2020 u 23:01

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, optužen za korupciju u nizu afera, vodi u ponedjeljak navečer ispred svog suparnika Bennyja Gantza, pokazuju izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora u Izraelu

Po izlaznime anketama objavljenim nakon zatvaranja birališta Netanyahuov Likud dobiva 36 ili 37 od 120 zastupničkih mjesta u parlamentu a stranka Kahol Lavan (Plavo-bijela) njegova suparnika Bennyja Gantza 32 ili 33.

"Hvala!", objavio je Netanyahu na Twitteru nedugo nakon objave tih anketa. Zajedno sa svojim saveznicima s desnice i s ultraortodoksnim strankama Netanyahu bi mogao imati oko 60 mjesta, a za većinu mu treba 61 mjesto u Knessetu.

Nakon pojave novog koronavirusa izbori su sličili na prizore iz znanstveno-fantastičnog filma na nekim biračkim mjestima gdje su članovi biračkih odbora u zaštitnim odijelima dočekivali Izraelce koji su bili u doticaju sa zaraženima ili su putovali u zemlje pogođene epidemijom.

No čini se da strah od koronavirusa nije utjecao na odaziv, pokazuju prvi podaci izbornog povjerenstva koje navodi da je odaziv u 20.00 sati, dva sata prije zatvaranja birališta, bio 65,6 posto. To je dva postotna boda više nego na zadnjim izborima u rujnu.

Izraelci su glasovali kako bi izašli iz najveće političke krize u povijesti židovske države, pošto izbori u travnju i u rujnu 2019. nisu uspjeli dati pobjednika između Netanyahuova Likuda i Gantzove Plavo-bijele stranke.

Dva tjedna prije suđenja zakazanog za 17. ožujka, ovi izbori odlučuju o Netanayhuovoj političkoj sudbini.

Benjamin Netanyahu je optužen za korupciju, malverzacije i zlouporabu povjerenja i bit će prvi izraelski premijer na dužnosti kojemu se sudi.

  • +12
Izbori u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Likud i Plavo-bijela stranka opet neće imati većinu u parlamentu bez potpore drugih stranaka.

Netanyahuovi saveznici, ultraortodoksne stranke Shass i Ujedinjeno židovstvo Tore te lista Yamina (radikalna desnica) ostvarili su dobar rezultat, pokazuju izlazne ankete.

Plavo-bijela stranka računa na potporu lijevih stranaka, čiji prvi rezultati ne obećavaju (ukupno 6 ili 7 mjesta) a mogla bi dobiti i potporu "Zajedničke liste" arapskih i izraelskih stranaka koje su u rujnu iznenadile osvojivši 13 mjesta.