FIKTIVNI RAČUNI

Uskok pokrenuo istragu zbog izvlačenja 57 milijuna kuna

02.02.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa Uskok je pokrenuo istragu protiv 21 osobe, 10 tvrtki i jedne udruge koje tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u toj zlouporabi, a sve u sastavu zločinačkog udruženja

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je u četvrtak izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu "podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i okrivljenih trgovačkih društava radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi". Ističu i da nastavljaju istraživanje kako bi utvrdili koliko je zbog izbjegavanja plaćanja poreza i drugih davanja u ovom slučaju oštećen državni proračun. Neslužbeno se doznaje da je organizator cijelog lanca koji je 'radio' od 2009. do siječnja ove godine poduzetnik Svetislav Josimović, odgovorna osoba u čak šest tvrtki.

On je uz pomoć Jurja Puškara i još nekoliko osumnjičenih navodno pronalazio direktore zainteresirane za izvlačenje novca preko fiktivnih računa. "U cilju realizacije plana grupe, I. i II. okrivljeni, a po njihovim uputama i III. okrivljeni, pronalazili su odgovorne osobe trgovačkih društava koje su bile zainteresirane da na štetu svojih trgovačkih društava ostvare nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge plaćanjem fiktivnih faktura koje će im ispostavljati I. i II. okrivljeni te po njihovim uputama i IV., V., VI. i VIII. okrivljene odgovorne osobe trgovačkih društava i udruge", izvijestio je Uskok koji ne otkriva imena osumnjičenih ni njihovih tvrtki.

Uskok tvrdi da su fakture koje su, u dogovoru s vrhom kriminalnog lanca, plaćali osumnjičeni direktori tvrtki izdane za "robu i usluge koje im stvarno nisu bile isporučene ili izvršene". Nakon izvršenih uplata IV., V., VI., VII. i VIII. okrivljeni su manje iznos tako uplaćenog novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava i udruge, dok su veći dio novca, "na temelju fiktivnih faktura uplaćivali na račune trgovačkih društava" prve trojice organizatora ili su "također na temelju fiktivnih faktura, međusobno vršili daljnja plaćanja te potom obavljali neposredne uplate na račune trgovačkih društava I. i II. okrivljenih".

Nešto više od 10,5 milijuna kuna ostali su na računima tvrtki, dok su najmanje 47 milijuna kuna dvojica organizatora navodno podigla i podijelila s ostalim okrivljenicima. Prema pisanju medija novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd.