lažne isprave

Uskok optužio petoricu Rumunja za pranje novca

11.11.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petero Rumunja zbog pranja najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova

Prema Uskokovoj optužnici, 36-godišnji rumunjski državljanin je od lipnja 2017. do studenog 2018. na području Rumunjske i Hrvatske povezao 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana radi skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog prijevarama doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj na lažne identitete.

Njih četvorica su u Rumunjskoj pribavili lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima. Potom su, uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više banaka, a koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana raznih država.

Prema navodima Uskoka, riječ je o rumunjskim, estonskim, francuskim, poljskim, češkim i slovačkim osobnim iskaznicama.

Potom su, zajedno s prvookrivljenim 36-godišnjakom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili radi prevara. Na taj način je na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna. Okrivljenici su te iznose podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, zagrebački Županijski sud je protiv jednog od okrivljenika produljio istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio.