u pomorske knjižnice

Uskok optužio 37 osoba zbog neistinitog upisivanja plovidbenog staža

03.08.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Zbog neistinitog upisivanja plovidbenog staža u pomorske knjižnice Uskok je podignuo optužnicu protiv 37 osoba, a među okrivljenima je većina pomoraca, ali i osoba osumnjičena da im je u zamjenu za novac u pomorske isprave, odnosno matrikule unosila neodrađeni staž.

Prvookrivljeni 47-godišnji S.M. je prema Uskokovoj optužbi u više navrata prikazivao da su pomorci odradili plovidbeni staž pri čemu je s većim brojem pomoraca izrađivao fiktivne ugovore o radu koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svoje inozemne tvrtke.

Potom je na temelju tih fiktivnih ugovora u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS) i pomorske knjižice upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda.

Okrivljeni je također po potrebi potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti, objavio je Uskok u petak na svojim internetskim stranicama.

Lažno prikazivanje staža, S.M. je okrivljenim pomorcima naplatio najmanje 7100 eura i 6300 kuna, koje je podijelio s drugookrivljenim pomagačem koji je pronalazio zainteresirane pomorce.

Okrivljeni S.M. je nedjela počinio kao odgovorna osoba neimenovane tvrtke koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. dobila ovlasti da u CIMIS unosi plovidbeni staž pomoraca, te kao odgovorna osoba jedne inozemne tvrtke.

On je prema optužnici od 2013. do 2017. u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugookrivljenog pronalazio pomorce zainteresirane da im se u zamjenu za novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili, a sve kako bi ostvarili pravo na stjecanje zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca.

Na popisu nedjela za koje Uskok tereti okrivljene su primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja te pomaganja u tim nedjelima.