sporni putni nalozi

USKOK podigao novu optužnicu protiv Tomislava Sauche i tajnice Sandre Zeljko

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 06.07.2018 12:35
  • Objavljeno 06.07.2018 u 12:19
Tomislav Saucha

Tomislav Saucha

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je protiv Tomislava Sauche i tajnice Sandre Zeljko podigao novu optužnicu u kojoj ih tereti za ista kaznena djela

Novu optužnicu, ali s istim kaznenim djelima koja terete Tomislava Sauchu i tajnicu Sandru Zeljko, podigao je USKOK pred zagrebačkim Županijskim sudom, objavio je DORH na svojim službenim stranicama navodeći samo inicijale okrivljenika.

Saucha i Zeljko terete se za zlouporabu položaja i ovlasti kao i u pomaganju krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava.

Tomislav Saucha 'čita' Kafkin Proces

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prvu optužnicu USKOK je u ovom predmetu podigao još prošloga prosinca, ali ju je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo radi dopune istrage novim grafološkim vještačenjem potpisa okrivljenika. Dvojica grafoloških vještaka potvrdila su ranije vještačenje pa je USKOK sastavio novu optužnicu.

Sauchu se, prema njoj, teretilo da je od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine u Zagrebu, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist za sebe i drugooptuženu Sandru Zeljko.

Tereti ga se da je od Zeljko tražio da izradi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade, te je potom nalagao da se u gotovini isplate akontacije dnevnica.

Sastavljene putne naloge potpisivao je osobno, a zatim ih je Zeljko dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica, iako su znali da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima imenovanih osoba, stoji u optužnici USKOK-a iz prosinca.

Saucha početkom ožujka nije krio zadovoljstvo odlukom zagrebačkog Županijskog suda kada je sutkinja Maja Štampar Stipić od USKOK-a zatražila novo vještačenje spornih potpisa na temelju kojih su isplaćene fiktivne dnevnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!