OGLASILI SE o žalac

USKOK nije donio 'meritornu odluku': Rezultati izvida dostavljeni su Uredu europskog tužitelja

10.11.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Uskok je odbacio tvrdnje da je obustavio izvide nad uhićenom bivšom ministricom Gabrijelom Žalac i njezinim suradnicima zbog nedostatka dokaza, naglasivši da je rezultate dostavio nadležnom Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je u međuvremenu započeo s radom na tom slučaju

U akciji EPPO-a policija je u srijedu ujutro zbog afere Softver osim Žalac uhitila ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislava Petrica te još dvije osobe. Gabrijeli Žalac u Vinkovcima je potom pretražena kuća te je oko 13 sati odvedena u Zagreb na ispitivanje.

U Uskoku kažu da je još ranije ''tijekom izvida pribavljena dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU zatraženi rezultati ex-post kontrole javne nabave određenih programa''. U priopćenju ističu da za konkretni slučaj nisu donijeli meritornu odluku te da su rezultati provedenih izvida dostavili nadležnom europskom tužiteljstvu koje je u međuvremenu započelo s radom.

Portal Telegram u srijedu je objavio da Uskok obustavio izvide ''jer iz dokaza koje su prikupili ne proizlazi da je Žalac učinila nešto protuzakonito''. Telegram je podsjetio kako je još u ljeto 2019. otkrio da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kojem na tada na čelu bila Gabrijela Žalac, platilo 13 milijuna kuna za softver koji je stajao 2,9 milijuna kuna.

Nezakonito trošenje europskog novca

Dodaju da je Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) nakon objave teksta, s obzirom da je većina tog iznosa plaćena europskim novcem, zatražio od portala da dostavi svu dokumentaciju koju su analizirali kao i prepisku njihovog novinara s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

  • +7
Vinkovci: Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

EPPO je u srijedu prijepodne priopćio da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četiri osobe. Sumnjiče ih da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u SAFU vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

"Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestio je ured.

Policija podnosi prijavu europskom tužitelju

Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćilo da će nakon dovršenog kriminalističkog kriminalističkog istraživanja policija protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja.

Izjava Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko posla s Ampelosom.