portret gabrijele žalac

'Štreberica' je na kraju ipak završila iza rešetaka: U visoku politiku lansirao ju je Plenković, preživjela je mnoge afere, ali njena zvijezda nije dugo sjala

10.11.2021 u 14:29

Bionic
Reading

Tri godine trajala je ministarska karijera Gabrijele Žalac. Za to vrijeme skupila je nekoliko manjih i većih afera, da bi joj premijer Andrej Plenković oduzeo fotelju ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a u ljeto 2019. godine. Nakon toga je na neko vrijeme nestala iz fokusa javnosti. Međutim u proljeće ove godine njezino se ime našlo u aferi Vjetroelektrane, gdje je glavna osumnjičena njena prijateljica Josipa Rimac, a sad se Uskokova ruka spustila i na samu Žalac zbog sumnjive nabave informatičkog sustava 2018.

Vinkovčanku rođenu 1979. u politiku je lansirao Andrej Plenković. Prije nego što je 2016. imenovana ministricom, godinama je radila u odjelima Vukovarsko-srijemske županije vezanim uz međunarodnu suradnju i europske integracije. U Vladu je došla s pozicije direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

Osnovnu i srednju školu završila je u Vinkovcima. Njezina majka Vinka Ivanković bila je predsjednica Hrvatske gospodarske komore za Slavoniju.

Za četiri godine provedene u gimnaziji Žalac je govorila kako su 'the best time of my life'.

'Uvijek sam bila štreberica, ali nisam bila petičarka', izjavila je jednom prilikom za Novu TV.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i ubrzo nakon toga 2002. dobila posao putem javnog natječaja u Uredu župana Vukovarsko-srijemske županije. Tad još nije imala iskaznicu HDZ-a, u koji se učlanila 2007. godine.

  • +7
Vinkovci: Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Žalac se udala mlada, sa samo 20 godina, kad je dobila i prvo dijete. Pet godina kasnije rodila je drugo, a s 29 treće. Suprug Mario Žalac vlasnik je automehaničarskog obrta Auto servis Žaki.

Dok je sjedila u ministarskoj fotelji, njezin rad pobornici su ocjenjivali vrlo dobrim dok su iz oporbe uglavnom stizale negativne kritike. Premijer Plenković tako je pohvalio Žalac kao vrijednu i sposobnu ministricu, istaknuvši da je u njezinu mandatu Hrvatska s devet posto ugovorenih sredstava došla na 65 posto ugovorenih sredstava iz fondova EU-a.

Kad bi se međutim Hrvatska usporedila s drugim zemljama po ugovaranju i isplati novca iz tih fondova, i dalje se nalazila na začelju ljestvice članica Europske unije. Žalac bi za loše rezultate u povlačenju europskog novca obično okrivljavala svoje prethodnike jer nisu raspisivali dovoljno natječaja.

  • +13
Mario Žalac, suprug Gabrijele Žalac Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Ostala je upamćena i po natječaju 'najbrži prst', prema kojem se Unijin novac dijelio onima koji su bili najspretniji u klikanju mišem. Nakon brojnih kritika poduzetnika Žalac je obećala kako se takvi natječaji više neće objavljivati.

Izgledalo je kako će Žalac ministarsku karijeru okončati u ožujku 2019., kad je u rodnim Vinkovcima autom udarila 10-godišnju djevojčicu, pritom vozeći bez valjane vozačke dozvole koja je istekla prije tri godine.

Žalac je nakon toga izašla pred novinare i plakala da joj je jako teško te je i ponudila ostavku. Plenković je ipak stao u njenu obranu tvrdeći da se to može dogoditi svakome.

'Smirite loptu. Ona ostaje ministrica u mojoj vladi, rekao je Plenković. 'To nije razlog za ostavku. Ja je ne prihvaćam.'

Promijenio je ploču nekoliko mjeseci kasnije, kada je u medijima završio luksuzni Mercedes parkiran u dvorištu obiteljske kuće Žalac, koji joj je poklonio jedan HDZ-ov donator. Tada se branila da ju sabotiraju neimenovani neprijatelji iz stranke.

Dok je bila ministrica, Žalac je razvila bliske odnose s bivšom državnom tajnicom Ministarstva uprave i nekadašnjom kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac, još jednom palom zvijezdom HDZ-a.

  • +12
Josipa Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Njih dvije su skupa lobirale kod HBOR-a da se odobri kredit tvrtki CEMP Milenka Bašića. Afera Vjetroelekrane odvela je Rimac u Remetinac (u međuvremenu je izašla) dok se Žalac provukla. Tad je u medije isplivala i priča kako je Rimac sređivala da brat Žalac položi državni stručni ispit.

U vrijeme ministrovanja Žalac je pažnju šire javnosti i medija nerijetko privlačila specifičnim stilom odijevanja.

'Meni se gleda koliko imam kila. Mogla bih imati manje, naravno. Kakva mi je frizura. Što sam obukla. A nitko ne pitam što ja i kako radim. To nije slučaj za moje muške kolege u Vladi', požalila se tada Žalac, ali i gordo poručila kako zbog toga neće ništa mijenjati, ni u svom ponašanju ni u odijevanju.