ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

USKOK istražuje bivšu pročelnicu osječke Porezne uprave

06.03.2014 u 19:35

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Ružice Kovačević, donedavne pročelnice osječke ispostave Porezne uprave za koju je sucu istrage osječkog Županijskog predložio određivanje istražnog zatvora

USKOK osnovano sumnja da je okrivljenica, kao pročelnica osječkog Područnog ureda Porezne uprave od srpnja 2012. do svibnja prošle godine, postupajući suprotno zakonu, naložila zaposlenicama Područnog ureda Osijek da rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika s njegovog računa ne dostavljaju na provedbu Financijskoj agenciji u Osijeku. To se dogodilo nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje o odbacivanju zahtjeva poreznog dužnika za otpis poreznog duga s osnove kamata u ukupnom iznosu od 27.197.000 kuna.

'Zbog navedenog naloga okrivljenice, trgovačko društvo je do otvaranja postupka predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nastavilo nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa. Na opisani način nije ovršen iznos od najmanje 10.500.000 kuna, čime je proračun Republike Hrvatske oštećen za najmanje 11.886.000 kuna', navodio USKOK u priopćenju.

Iako USKOK ne navodi ime trgovačkog društva, kao ni ime okrivljenice, iz događaja koji su prethodili može se zaključiti da se radi o tvrtki OLT koja je početkom godine postala predmet internog nadzora poreznika nakon kojeg je Kovačević zatražila premještaj na odgovarajuće mjesto spram stručne spreme do njegova okončanja.