PRANJE NOVCA

USKOK ispitao bivše čelnike HŽ-a

16.07.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon ispitivanja osumnjičenih USKOK je zbog malverzacija u Hrvatskim željeznicama (HŽ) pokrenuo istragu protiv bivšeg direktora te državne tvrtke Davorina Kobaka i dvoje čelnika sestrinskog poduzeća AGIT Biserke Robić i Andrije Sarića, a do sutra u podne cijeli spis moraju predati sucu istrage koji po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) treba odlučiti o tzv. istražnom zatvoru

Uz zahtjev za istražnim zatvorom USKOK sucu zaduženom za kontrolu zakonitosti tzv. tužiteljske istrage treba predati cijelu dokumentaciju, uključujući snimke iskaza osumnjičenika i policijsku kaznenu prijavu.

Istražni zatvor ne može trajati duže od 30 dana, a USKOK, koji po zakonskim izmjenama što se u antikorupcijskim slučajevima primjenjuju od početka srpnja uz tužiteljske ima i ovlasti istražnog suca, u šest mjeseci treba pripremiti optužnicu.

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je troje uhićenih jutros saslušano u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici, no nije poznato što su u nazočnosti odvjetnika govorili o pranju novca u HŽ-u, odnosno optužbama da su na račune inozemnih off-shore tvrtki prebacili milijune državnog novca.

Opsežna istragu o pranju novca u HŽ-u pokrenuta je zbog sumnje da je "AGIT" godinama plaćala nepostojeće fakture čime je država oštećena za gotovo 25 milijuna kuna.

Kobak je nakon smjene u veljači ove godine javno odbacio takve tvrdnje, kao i medijske optužbe da je krađu državnog novca dogovarao s bivšim direktorom Željeznica Srbije, rekavši da su "medijski napadi" na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s "nekih drugih problema" u HŽ-u.