POD TEŽINOM SNIJEGA

Urušio se dio krova nuklearke u Černobilu

13.02.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Dio krova ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju srušio se u utorak kasno navečer zbog težine snijega, ali nema nikakve opasnosti od radijacije, javaljaju u srijedu ukrajinski i ruski mediji

Zidni betonski paneli i dijelovi krova srušili su se u dijelu četvrtog reaktora, gdje je došlo do nuklearne katastrofe 1986. godine. Oštećeno je područje od oko 600 četvornih metara.

U incidentu nitko nije ozlijeđen, a razina radijacije u takozvanoj zoni isključenja oko nuklearke nije se promijenila, priopćila je uprava nuklearne elektrane.

Također se oglasilo rusko ministarstvo za izvanredne situacije koje je potvrdilo navode uprave u srijedu ujutro i priopćilo da nije ugroženo zdravlje stanovništva.

U četvrtom reaktoru centrale u Černobilju, u noći između 25. i 26. travnja 1986. godine, došlo je do eksplozije koja je prouzročila radijaciju u zoni od 160.000 četvornih kilometara na sjeveru Ukrajine, zapadu Rusije i jugoistoku Bjelorusije.

Nad oštećenim reaktorom izgrađen je sarkofag, a između njega i zgrada koje su ostale u upotrebi izgrađena je betonska barijera.

Ukrajina je 26. travnja prošle godine počela graditi novi betonski sarkofag koji će pokriti četvrti reaktor nuklearne elektrane.