NJEMAČKE MJERE ZAŠTITE

Urinirali po spomeniku žrtvama holokausta

10.01.2014 u 09:48

Bionic
Reading

Njemačka je obećala pojačati mjere zaštite berlinskoga spomenika žrtvama holokausta nakon što je na internetu objavljena snimka muškarca koji urinira po njemu, a skupina ljudi na Staru godinu odande ispaljuje vatrometne rakete

'Ti su incidenti strašni i za svaku osudu', rekla je njemačka ministrica kulture Monika Gruetters, a prenio u četvrtak list Bild.

Zaklada koja nadgleda spomenik ubijenim Židovima Europe, otvoren 2005. razgovarat će s policijom i dogovoriti se oko snažnijih mjera osiguranja.

Na Staru godinu stotine tisuća turista i Berlinaca okupile su se na proslavi uz obližnja Brandenburška vrata, jedan je muškarac snimljen kako urinira po jednom od 2711 golemih betonskih blokova koji čine spomenik.

Spomenik postavljen odmah uz američko veleposlanstvo u Berlinu i prije oskvrnjivali su neonacisti koji su na blokove crtali kukaste križeve, a u ovome najnovijem slučaju policija nije našla politički motiv.

'To je ponašanje odvratno, i glupo, ali nije to kazneno djelo', rekao je policijski glasnogovornik Thomas Neuendorf i dodao da neće biti podizanja optužbe.

Po njemačkim se zakonima uriniranje na javnome mjestu može kazniti najviše novčanom kaznom.

Uz spomenik koji nije ograđen obično patrolira dvoje članova zaklade, a na Staru godinu u ophodnji ih je bilo šestero.

Djelo američkog arhitekta Petera Eisenmana, taj je spomenik podignut u čast šest milijuna Židova koje su pobili nacisti, a uzor su mu bile nepravilno poredane nadgrobne ploče praškog starog židovskog groblja.