opsežan proces

Uređuje se Žnjan, potpisan ugovor o izvođenju radova za 45,5 milijuna eura

29.01.2024 u 13:43

Bionic
Reading

Tvrtka Žnjan u ponedjeljak je potpisala ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Lavčević, o uređenju Žnjanskog platoa u vrijednosti 45,5 milijuna eura, a početak radova očekuje ovog tjedna, izvijestili su iz splitske Gradske uprave

Žnjan će, nakon Marjana, biti druga najveća zelena površina u Splitu, s oko 48.000 četvornih metara zelenila, a kako bi se to postiglo, posadit će se 730 stabala i palmi te 12.815 autohtonih grmova i trajnica, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u prostorijama Grada Splita.

Također je potpisan i ugovor za nadzor radova vrijedan oko 184 tisuće eura, za što je izabrana zajednica ponuditelja Geoprojekt i Sedra Consulting.

„Potpisivanjem ugovora završen je opsežan proces priprema i do kraja ovog tjedna počinju radovi na rekonstrukciji i uređenju Žnjana, najvećem projektu u Splitu u posljednjih 45 godina", izjavio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Područje Žnjana će u narednom razdoblju biti veliko gradilište na kojem će se odvijati nekoliko paralelnih zahvata, stoga će biti potrebna dobra suradnja i koordinacija svih izvođača, strpljenje i razumijevanje građana, posebno stanovnika tog dijela grada, dodao je.

Puljak je najavio da će prije početka radova razgovarati s čelnicima obližnjih kotareva i obavijestiti ih o svim važnih informacijama za građane. "Za nešto više od godinu dana na Žnjanu ćemo imati posve drugačiju sliku, ovaj prostor postat će druga najveća zelena površina, nakon Marjana", rekao je Puljak.

Plaža za osobe s invaliditetom na Žnjanu ostat će otvorena tijekom trajanja radova, rekli su u Gradskoj upravi.

Za projektiranje je zaslužan tim arhitekata iz arhitektonskog biroa 'Ante Kuzmanić'. Radovi na svih pet faza vremenski se preklapaju, a sam izvođač odredit će dinamiku te redoslijed radova, dok će se šesta faza raditi odvojeno s obzirom na to da obuhvaća područje pod koncesijom hotela Split.

Po završetku radova, na Žnjanu će biti brojni javni sadržaji poput šetnice, biciklističkih staza, uređenih plaža, dječja igrališta, razna sportska igrališta, kao i amfiteatar za kulturna i glazbena događanja, a uz to je predviđeno i 11 paviljonskih ugostiteljsko-turističko-rekreacijskih građevina, kao i razni popratni sadržaji za posjetitelje.

Predviđeno vrijeme trajanja radova je 289 dana za sve faze, osim za 2. fazu, koja uključuje i izgradnju podzemne garaže s 530 parkirnih mjesta te je tu, zbog složenosti radova, rok 365 dana.