REAKCIJA NA PRIOPĆENJE

Urednici HRT-a traže javnu ispriku Zdenka Duke

06.07.2013 u 01:16

Bionic
Reading

Urednici HRT-a koji su u petak bili na konferenciji za medije Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, reagirali su na priopćenje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva pod naslovom 'Hrvatski sabor treba razriješiti Gorana Radmana'. Ističu kako su u priopćenju iznesene neistinite tvrdnje pa reagiraju kao prozvani urednici i kao članovi HND-a te traže ispriku Zdenka Duke.

Priopćenje koje potpisuje 17 urednika prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče i našeg HND-a,

Nakon današnje konferencije za novinare Glavnog ravnatelja HRT-a kojoj je prisustvovalo i 20-tak urednika na HRT-u, priopćenjem ste se oglasili u ime HND-a. U njemu ste iznijeli neistinite tvrdnje na koje smo odlučili reagirati i kao prozvani urednici, ali i kao članovi društva čiji ste predsjednik.

Prije svega neistina je, kako navodite u priopćenju, da je 'Radman na današnjoj novinarskoj konferenciji ne samo nervozno, općenito i paušalno izvrijeđao novinare nego i posredno prisilio sve svoje glavne podređene da mu vlastitim prisustvom na konferenciji čuvaju leđa. Rijetko tko se usudio ne doći. Kao da je najnovija afera i njihova, a ne samo njegova osobna stvar'. 

Nitko od nazočnih glavnih urednika radijskih i televizijskih kanala, portala te produkcijskih odjela na navedenoj konferenciji nije bio niti zbog posredne niti neposredne prisile.

HND kao krovna udruga novinara, pa tako i njezin predsjednik, ne smiju sebi dopustiti napisati niti potpisati takvo priopćenje ne provjerivši pri tom uvredljive tvrdnje koje iznosi.

Svatko od nazočnih ondje je bio prema vlastitom izboru, a u ovome trenutku svima nama jedini je i zajednički cilj – dobrobit HRT-a. Navedenim citatom, gospodine Duka, nećete narušiti niti naš cilj niti naš ugled, ali njime ste ozbiljno narušili svoj profesionalni kredibilitet kao i kredibilitet društva na čijem ste čelu.

Zbog svega navedenog, tražimo Vašu javnu ispriku!

Potpisnici:
Marija Nemčić, ravnateljica Produkcije HRT-a
Jasmina Božinovska Živalj, rukovoditeljica RJ Produkcijski odjeli
Marija Topić Crnoja, pomoćnica ravnatelja Programa HRT-a
Ivanka Lučev, pomoćnica ravnateljice Produkcije za HRT centre
Željka Turčinović, rukovoditeljica odjela Drama
Gordana Mrđen, glavna urednica HTV1
Maja Tokić, glavna urednica HTV2
Vladimir Kumbrija, glavni urednik HRA1
Jadranka Rilović, glavna urednica HRA2
Rajka Rusan, glavna urednica HRA3
Sanja Gvozdanović, glavna urednica HTV4
Daria Marjanović, glavna urednica Glasa Hrvatske
Ivanka Zorić, glavna urednica Radio Sljemena
Nana Šojlev, rukovoditeljica odjela Zabava
Robert T. Zuber, rukovoditelj odjela Dokumentarna produkcija
Bruno Kovačević, rukovoditelj odjela Sport
Tamara Vudrag, glavna urednica Novih medija