PREPORUKE ZA TAMPU

Uragan može dobaciti Romneyja i do Bijele kuće

28.08.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Na političkim konvencijama, baš kao i na ostalim pretencioznim predstavama, nenadani elementi mogu prouzročiti kaos. Tropska oluja Isaac prisilila je američke republikance da učine ono što su demokrati učinili bez prisile i skrate nacionalnu stranačku konvenciju s četiri na tri dana. U svjetlu prisjećanja na razornu Katrinu, što očekivati od zasjedanja republikanaca u Tampi na Floridi?

Organizatori se nadaju da će konvencija koja traje od utorka do četvrtka proći bez konflikata i skandala te da će Mitt Romney biti glatko potvrđen za stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima 6. studenoga.

Američka javnost pokazuje sve manje interesa za političke konvencije. Bivši guverner Massachusettsa, uskoro službeni izazivač Baracka Obame, narogušio se na najave pojedinih medija da neće prenositi uživo izlaganje njegove supruge Ann Romney. Očekuju li političari i gledatelji previše od ovakvih skupova?

Republikanski 'dnevni boravak' u Tampi

'Nisam siguran je li ovo vježba za osvajanje glasova neopredijeljenih birača ili krpanje rupa u kredibilitetu koje izazivač ima u odnosu na aktualnog predsjednika', kaže Terry Holt, bivši savjetnik Republikanske stranke i komunikacijski strateg uspješnih kampanja Georgea W. Busha.

Howard Bragman, koji je savjetovao Monicu Lewinski i njezinu obitelj nakon seks-skandala s bivšim predsjednikom Billom Clintonom, kaže da bi pozornicom u Tampi trebala paradirati Romneyjeva uža obitelj: supruga Ann, njihovih petero sinova i 18 unučadi.

'Tamo trebaju biti svi oni koju mogu 'humanizirati' tog čovjeka i početi graditi dimenzionalnu osobu, umjesto lika od kartona koji izgleda predsjednički', kaže Bragman, potpredsjednik Reputation.coma, tvrtke za kontrolu online imidža.

Republikanska stranka službeno je potrošila 2,5 milijuna dolara za pozornicu s ugođajem dnevne sobe, na kojoj će Romney održati svoj govor. Julian Zelizer, profesor povijesti na sveučilištu Princeton, kaže da bi Romney mogao učiniti ono što je Ronald Reagan učinio 1980: fokusirati svoju publiku na faktore koji ujedinjuju stranku te izbjegavati sve ostalo.

'Moraju se ostaviti društvenih i kulturnih pitanja. Trebaju se držati poreza i proračuna, zakonodavstva - od toga moraju napraviti širu temu', kaže Zelizer, autor knjige 'Governing America'.

Uz komentare Todda Akina, republikanskog kandidata za Senat, o silovanju i abortusu te Romneyjevu šalu o Obaminom rodnom listu, kolovoz je bio mjesec rastresenosti i odvlačenja pažnje od tema važnih za republikansku biračku bazu koja prvenstveno želi jamstva financijske sigurnosti.

Može se činiti pomalo nategnutim, no Robert Thompson, profesor sa sveučilišta Syracuse, kaže da bi organizatori konvencije u Tampi trebali nakititi govore molitvama za žitelje Meksičkog zaljeva u svjetlu uragana Isaac.

'Mnogo ljudi je cinično po tom pitanju, ali to je nešto što naprosto morate učiniti', kaže Thompson, direktor Centra za TV i popularnu kulturu Bleier. 'Možda ne biste trebali planirati održavanje konvencije u tako izloženom gradu za vrijeme sezone uragana. No sada je prekasno, već su unajmili sobe i naručili dostavu.'