BEZ POTPORE

Upoznajte prvu repericu iz Afganistana

03.01.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Ispod crne marame, odjevena u dugi kožni kaput i zapadnjačke traperice, Soosan Feroz izgleda kao i druge moderne žene u Kabulu. Međutim, ona je prva raperica u Afganistanu i time fenomen u toj konzervativnoj islamskoj zemlji, piše HRT

Soosan u svojim pjesmama govori o silovanju, zlostavljanju i užasima koje afganistanske žene podnose već desetljećima. Pjeva o patnjama koje uzrokuje rat i siromaštvo. Ima tek 23 godine, a život joj je ispunjen gorčinom i uspomenama na bombardiranje i život u izbjegličkim kampovima u Iranu i Pakistanu, piše HRT.

Ako je repanje način da ispričate svoju patnju, onda Afganistanci imaju puno toga ispričati, izjavila je Feroz za AFP. Zato sam odlučila postati raperica. Želim biti glas žena u svojoj zemlji, ističe Soosan Feroz

Njezin prvi singl nosi naziv Naši susjedi, a na YouTubeu ga je poslušalo gotovo 100.000 ljudi. Pjesma govori o njezinim izbjegličkim danima u Iranu, gdje su ih doživljavali kao prljave.

U svojoj je zemlji stekla puno neprijatelja, pa čak i u vlastitoj obitelji. Rodbina je optužila za sramoćenje, a pojedinci joj telefonom prijete smrću. Potporu ima jedino u ocu.

Soosan Feroz