SVLADAO JEZIK, PJEVA I HIMNU

Upoznajte Joruma, dječaka iz Ugande koji živi u Zagrebu

06.12.2016 u 09:40

Bionic
Reading

Jorum Mattadula prije tri godine s bratom i majkom doselio se u Hrvatsku iz daleke Ugande. Hrvatski jezik je u potpunosti savladao, a omiljen je među prijateljima. Kada naraste, želio bi biti košarkaš

Jorum ide u Osnovnu školu Grigor Vitez na zagrebačkim Krugama, a njegovi novi prijatelji s oduševljenjem su ga prihvatili. 'Super mi je, svi su mi prijatelji zakon', kaže za emisiju 'Dobro jutro Hrvatska' HTV-a na tečnom hrvatskom.

A upravo je naš jezik ovaj dječak savladao bez problema i danas se jedva može nazrijeti da mu nije i materinji. Hrvatsku himnu također savršeno pjeva.

Prijatelji za njega kažu da je drag te da ima smisla za humor. O njemu je snimljen kratki dokumentarac u sklopu filmske sekcije u školi. Iza tog projekta stoje profesorice Antonija Radoš i Ana Bajo, a osvojio je nagrade gdje god da se prikazivao. 'On je iznimno dijete te se super prilagodio i snašao ovdje. Sva djeca i profesori ga vole', kaže Ana Bajo. 'Ispričao nam je zanimljive stvari o životu u Ugandi', dodaje.


Na pitanje nedostaje li mu Uganda, kaže da mu nedostaje rodbina, no da mu je ovdje OK. Jedino priznaje da je ondje zabavnije jer su djeca stalno vani i igraju se.

Priču o ovom dječaku možete pogledati u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRTi