vremenska prognoza

Upaljeni meteoalarmi diljem Hrvatske zbog bure i niskih temperatura

20.01.2024 u 08:26

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje zbog olujnih i orkanskih udara bure crveno upozorenje za područje Riječke regije i Kvarnera. Predviđaju se udari vjetra 90-180 km/h.

DHMZ upozorava da postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Zbog olujne bure u regijama Dubrovnik i Split na snazi je narančasto upozorenje dok je žuto zbog bure u regiji Knin.

Žuto upozorenje zbog hladnoće na snazi je i za regije Zagreb te Karlovac, gdje se očekuje temperatura od -10 do -5 °C. . Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika, naveo je DHMZ.

U unutrašnjosti Dalmacije i na krajnjem jugu (ponajprije u zaobalju) tijekom subote ujutro očekuju snijeg i poledica, zbog čega je ondje također upaljen žuti meteoalarm.

U prognozi za subotu se navodi da nas očekuje pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. U Dalmaciji postupno razvedravanje, a na jugu u prvom dijelu dana još mjestimice malo kiše, lokalno i susnježice i snijega. Vjetar slab do umjeren, u gorju i jak sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, ponegdje i s orkanskim udarima, osobito podno Velebita, krajem dana će početi slabjeti. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -2 do 3, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 4 i 9 °C.

  • +12
Snijeg u Dalmatinskoj zagori Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin