vremenska prognoza

Vakula o debelim minusima zadnjih dana: Nije ovo najhladnije...

12.01.2024 u 07:07

Bionic
Reading

Na Jadranu će prevladavati sunčano. U unutrašnjosti umjerena, povremeno i povećana naoblaka, a lokalno može pasti i vrlo malo snijega. Ujutro na kopnu mjestimice magla

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3, duž obale i na otocima između 7 i 12 °C, stoji u prognozi DHMZ-a.

Glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula istaknuo je da nakon ''razmjerno hladnog, u unutrašnjosti gdjegod i studenog, pa i ledenog četvrtka, na Jadranu dodatno i zbog vjetra, slijedi nam blago i sporo popuštanje hladnoće''.

''Ovako hladno kao u ovom tjednu, uz česte minuse, ujutro na kopnu i dvoznamenkaste, ponegdje i cjelodnevne, u ovom dijelu godine u mnogim krajevima nije bilo već godinama. Također je zanimljivo primijetiti da su u posljednjem klimatološkom razdoblju (od 1991. do 2020. godine) jutra ovih dana siječnja u prosjeku osjetno toplija nego prije 30 godina, pri čemu je ovo jedno od najvećih zatopljenja u godini.

Ove je, pak, godine diljem Hrvatske prvi siječanjski tjedan bio osjetno topliji i od posljednjeg prosjeka, a ovih dana imamo jutarnju temperaturu zraka nižu čak i od nižeg prosjeka iz prošlog stoljeća, od 1961. do 1990. godine. Srećom, i dalje znatno višu od rekordno niske'', naveo je Vakula.

  • +9
Snijeg na Platku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL