USTAŠE I PARTIZANI

Uoči prvog sastanka pucaju po šavovima: Može li Plenković spasiti Vijeće za prošlost?

29.06.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Nakon što je u veljači osnovano, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno zvano Vijeće za prošlost, prvi radni sastanak održat će danas u 13 sati. No ni sam početak rada Vijeća koje bi trebalo stati na kraj sve dubljem ideološkom jazu u društvu, ne teče glatko. Jedan član već ga je napustio, a mogu se čuti kritike da je Vijeće tek paravan za smirivanje javnosti zbog ploče u Jasenovcu jer tek sada imaju prvi sastanak. Predsjednik Vijeća, akademik Zvonko Kusić, odlučno to odbacuje

Vijeće je Vlada osnovala početkom ožujka, u njemu sjede stručnjaci iz raznih područja; pravnici povjesničari, politolozi…Iako je najavljeno da će se susretati jednom mjesečno, tek danas održat će prvi radni sastanak. No i to će se dogoditi u krnjem sastavu.

KUSIĆ DAJE IZJAVE

Na sastanku i Plenković

Sudeći prema najavi koja je stigla iz Vlade, sastanak će se održati u Banskim dvorima, a njemu će nazočiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Po završetku će Kusić dati izjavu za medije.

Naime, iz Vijeća je izašao Tihomir Cipek, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dok nam neslužbeni izvor govori da je Vijeće napustio zbog neodržavanja sastanaka i uvjerenja da iz toga neće proizaći ništa pozitivno, službena verzija glasi da je Cipek iz Vijeća izašao jer je na studijskoj godini u inozemstvu.

Uz to, tjednik Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, u posljednjem broju tvrdi da se ni najavljeni sastanak ne bi održao da nije bilo njihova upita o tome kada će Vijeće napokon početi s radom.

  • +3
Zvonko Kusić Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Predsjednik Vijeća, ujedno i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić, za tportal odlučno odbacuje te informacije. 'To nema veze s tim. Sastanak je ranije dogovoren', kazao je. Potvrdio je da je Cipek na studijskoj godini u inozemstvu, a na naše pitanje hoće li umjesto njega u Vijeće pozvati nekog drugog, odgovorio je da o tome još nisu razgovarali.

Danas bi trebali dogovoriti metodologiju rada i program za jesensku sjednicu Vijeća. Da je sastanak Vijeća za prošlost dogovoren znatno ranije te da nije potaknut medijskim upitima, za tportal je potvrdio član Vijeća, povjesničar Ivica Lučić.

Objasnio je da je prvi radni susret trebao biti ranije, ali je odgođen zbog krize u Vladi. 'Želimo stvoriti klimu da je legitimno raspravljati o prošlosti i da nema tabu tema', kratko nam je kazao.