'FUDBAL I NOGOMET'

Uoči Lige prvaka u srijedu: SNV poziva na gledanje Zvezde i Dinama

04.11.2019 u 19:49

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo je na svojim Facebook stranicama zanimljiv dvojezični post. 'U srijedu u 21 sat gledamo nogomet i fudbal Dinamo i Crvenu Zvezdu', napisali su u objavi koja je dio kampanje 'Da se bolje razumijemo', kojoj je cilj skinuti stigmu s ćirilice i poslali poruku da to pismo nikoga ne ugrožava.

Zagrebački Dinamo i beogradska Crvena Zvezda u srijedu navečer igraju utakmice nogometne Lige prvaka. Dinamo igra kod kuće u Maksimiru protiv ukrajinskog Šahtara dok će Zvezda u Beogradu ugostiti londonski Tottenham. Riječ je o klubovima koji su tijekom vremena dok se igrali u zajedničkoj ligi Jugoslavije bili nepomirljivi protivnici, a njihovu neodigranu prvenstvenu utakmicu, 13.svibnja 1990. godine, neki smatraju neslužbenim početkom Domovinskog rata.

Utakmica Crvene Zvezde indirektno se i nedavno našla u središtu zanimanja hrvatske javnosti.

Podsjetimo, krajem kolovoza pet osoba je ozlijeđeno u kafiću u mjestu Uzdolje kod Knina, kada ih je napala skupina huligana jer su gledali na televiziji prijenos utakmice Crvene Zvezde i švicarskog prvaka Young Boysa iz Berna.

Slučaj je izazvao brojne reakcije javnosti, a predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je neposredno nakon napada kazao da se tako nešto nije događalo ni u najtežim poratnim vremenima.

Fokus na nogometne odnose između Hrvatske i Srbije preko kojih se često prelamala politika usmjerila je prije koji dan i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je ustvrdila da je NK Rijeka za vrijeme Jugoslavije bila rezervna momčad Zvezde i Partizana. Njena izjava osupnula je brojne Riječane…