Ognjen Brborović

'Unatoč ciljevima, Hrvatska već godinama ima oko milijun pušača, treba nam potpuni zaokret politike'

11.05.2022 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatska unatoč proklamiranom javno zdravstvenom cilju suzbijanja pušenja već godinama ima kontinuirano visoku incidenciju i prevalenciju pušača, među najvišima u EU. U brojkama to znači da u populaciji imamo gotovo milijun pušača, prilično pravilno raspoređenih kroz dobne skupine od 18 do 60 godina, upozorava liječnik Ognjen Brborović

'Ta brojka pokazuje da javnozdravstveni pristup smanjenja dostupnosti cigareta kroz povećanje cijene (u Hrvatskoj su cijene cigareta po paritetu kupovne moći po procjeni ekonomista i do 5 puta skuplje od prosjeka EU) ne daje očekivani rezultat i ne utječe na smanjenje broja novih, mlađih generacija pušača. Iz navedenog, jasno je da je potreban zaokret u javno zdravstvenom pristupu problema pušenja u RH', priopćio je Brborović.

On tvrdi da nove kategorije proizvoda sa dokazano značajno smanjenom štetnosti (poput grijanih duhanskih proizvoda, e-cigareta, nikotinskih vrećica i sl.) pomažu u prestanku pušenja. Korisnici novih proizvoda se ne mogu smatrati pušačima jer ne udišu duhanski dim nastao sagorijevanjem duhana koji je glavni krivac za najveći dio bolesti povezanih s pušenjem. Kod korisnika novih kategorija proizvoda možemo govoriti isključivo o nikotinskoj ovisnosti, koja je prema brojnim istraživanjima desetak i više puta manja štetnija od pušenja.

'Postojeća regulativa u Hrvatskoj među najstrožima je u EU i brani da gotovo milijun pušača u Hrvatskoj bude ispravno informirano o novim kategorijama proizvoda. A ti proizvodi pokazuju nevjerojatan i već mnogo puta dokazan javnozdravstveni potencijal. Najljepše je što ne trebamo trošiti niti financijske niti ljudske resurse za ovakvu intervenciju, dovoljno je barem privremeno prepustiti stvar tržištu. Kad bi preko noći svi pušači prešli na nove kategorije proizvoda to bi bio do sad nezabilježen skok u neposrednoj kvaliteti zdravlja populacije a s dugoročnim pozitivnim učincima smanjenja niza bolesti povezanih s pušenjem, što znači i značajno povećanje radnog potencijala i kapaciteta za gospodarski razvoj Hrvatske. Zbog toga je vrlo važno da i naše Ministarstvo zdravstva prepozna te proizvode i javnozdravstveni pristup smanjenja štete počne koristiti u oblikovanju regulative, kako kroz aktivnu ulogu u formiranju EU regulative, tako i kroz uvrštavanje najboljih praksi na nacionalnoj razini', izjavio je Brborović, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i član Znanstvenog odbora Međunarodnog instituta za harm reduction MOHRE.

Javno zdravstveni stručnjaci okupljeni u međunarodnom institutu za smanjenje rizika po zdravlje MOHRE apeliraju na nositelje zdravstvenih politika diljem EU da usvoje znanstveno utemeljene spoznaje i potaknu informiranje odraslih pušača o potencijalu novih kategorija proizvoda i, u slučaju da ne mogu prestati s pušenjem, prelazak na te proizvode, dodaje se.

'Vrlo je važno pritom da naše zdravstvene vlasti na čelu s Ministarstvom zdravlja usvoje znanstvene spoznaje i utječu na procese oblikovanja EU regulative o duhanskim i novim kategorijama proizvoda. Trenutno Ministarstvo zdravstva ima mogućnost jasno se očitovati protiv pokušaja ad hoc zabrane upotrebe aroma u grijanim duhanskim proizvodima koju je inicirala Europska komisija, a koja prijeti da obrne trend prelaska na nove kategorije proizvoda te čak poveća već golemi broj pušača. Pregledni radovi ukazuju da su arome koje se koriste u novim kategorijama proizvoda neraskidivo povezane s prijelazom pušača na spomenute manje štetne proizvode tj. sa prestankom pušenja. Postojeća istraživanja potvrđuju da se apstinencija od pušenja duhana produžuje kad ljudi imaju mogućnost mijenjati arome. Uvođenje zabrane aroma rezultiralo bi rastom crnog tržišta i povratak korisnika tih proizvoda pušenju', zaključuje se.

Je li zdravlje građana dovoljno jak argument da Ministarstvo zdravstva zauzme jasan stav oko tih proizvoda i javno zdravstvenog pristupa smanjenja štete od pušenja?