ULOŽILE VETO

UN: Rusija i Kina osujetile rezoluciju o primirju u sirijskom Idlibu

19.09.2019 u 22:16

Bionic
Reading

Rusija i Kina su u četvrtak uložile veto na rezoluciju Njemačke, Belgije i Kuvajta kojom se zahtijeva proglašenje primirja u Idlibu na sjeverozapadu Sirije i koju je odobrilo 12 članova Vijeća sigurnosti.

Ovo je trinaesti ruski veto na rezoluciju o Siriji od izbijanja sukoba 2011. Ekvatorska Gvineja, nestalna članica, bila je suzdržana tijekom glasanja.

O tekstu se pregovaralo petnaestak dana. Rusija se, neuspješno, zauzimala da se primirje ne primijeni na "terorističke operacije" u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu.

To je bilo neprihvatljivo autorima rezolucije jer bi omogućilo različita tumačenja i eventualno dovelo do novih napada na civile u Siriji. Tri zemlje predlagateljice rezolucije pristale su na formulaciju "terorističke mjere" uz uvjet da poštuju međunarodno pravo, istaknula je Njemačka.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja kritizirao je "navalu humanitarnog aktivizma" drugih članova Vijeća sigurnosti svaki put kad bi sirijski režim ostvario pomak u oslobađanju teritorija pod kontrolom pobunjenika.

"Uvijek ista pjesma, teroristi se promeću u predstavnike oporbe", narugao se diplomat. "Rezolucija je od samog početka osuđena na neuspjeh i vi svjesno unosite podjelu u Vijeće sigurnosti", nekoliko dana prije početka godišnje Opće skupštine na razini predsjednika država i vlada, rekao je.

S druge strane nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti koji je tražio primirje na sjeverozapadu Sirije uz iznimku vojnih napada protiv militantnih skupina na popisu UN-a koji su predložile Rusija i Kina u četvrtak nije dobo minimum od devet glasova u vijeću.

Dvojac je predložio nacrt u odgovor na rezoluciju koju su ranije u četvrtak predložili Kuvajt, Belgija i Njemačka, na koju su u četvrtak Rusija i Kina uložile veto jer nacrt koji je tražio primirje na sjeverozapadu Sirije nije uključivao iznimku.

Samo su Rusija i Kina glasovale za svoj vlastiti tekst. Devet članica je bilo protiv, a četiri su se suzdržale. Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova i da Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne ulože veto.

Sporadični zračni udari nastavljaju se u Idlibu nakon četiriju mjeseci bombardiranja sirijskog režima. UN od proljetos neprestano upozorava na pogoršanje humanitarne situacije u toj pokrajini gdje živi oko 3 milijuna ljudi, među kojima milijun djece.