stoji iza svake riječi

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava ponovio optužbe protiv Orbana

06.03.2018 u 17:13

Bionic
Reading

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein ponovio je u utorak svoje optužbe za 'rasizam' i 'ksenofobiju' protiv mađarskog premijera Viktora Orbana kojeg je nazvao 'nasilnikom'

Odgovarajući na kritike koje je prošlog tjedna u Ženevi izgovorio mađarski ministar vanjskih poslova zahtijevajući njegovu ostavku, Zeid Ra'ad Al Husein rekao je da 'stoji iza svake riječi' i da 'neće dati ostavku'. Tijekom početka 37. zasijedanja Vijeća za ljudska prava u Ženevi 26. veljače, visoki povjerenik je osudio Orbanove izjave. Orban je početkom veljače rekao da ne 'žele da se njihova boja pomiješa s ostalima'.

'Orbanov govor je jasan rasizam. To je uvreda svima afričkim, azijskim, bliskoistočnim i južnoameričkim ženama i djeci', rekao je Zeid u govoru koji je objavio u utorak njegov ured. 'Da, nazvao sam ga autoritarnim, iako je demokratski izabran. Viktor Orban je rasist i ksenofob', dodao je.

'Neću dati ostavku', kao što je tražio njegov ministar u pismu, jer je vrijeme da se pobunimo protiv nasilnika poput Orbana', rekao je visoki povjerenik i zaključio da je 'mržnja snaga koja izgara i neće pobijediti, ne u Europi i ne danas'.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U žestokom govoru u Vijeću za ljudska prava, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je rekao da je neprikladno da dužnosnici UN optužuju države članice i demokratski izabrane vođe i zatražio je Zeidovu ostavku.

'Mađarska je mađarska zemlja i namjeravamo je sačuvati jer imamo pravo na nju', rekao je Szijjarto.

'Trebali bismo imati pravo odlučiti tko ima pravo' doći, rekao je, tvrdeći da je 'migracija opasna'. Visoki povjerenik za ljudska prava redovno kritizira anti-imigracijsku politiku mađarskog premijera.