KONFERENCIJA U ŽENEVI

UN o Siriji: plan B je povratak ratu, a tranzicija je majka svih pitanja

14.03.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura otvorio je u ponedjeljak u Ženevi prvi od tri kruga mirovnih pregovora o Siriji upozorenjem da je 'plan B' povratak ratu i da se razgovori moraju usredotočiti na političku tranziciju, koja je 'majka svih pitanja'

De Mistura je rekao da je spreman saslušati sve strane, no neće oklijevati prozvati i velike sile, predvođene Sjedinjenim Državama i Rusijom budu li pregovori paralizirani.

'Ako ovi razgovori u tri kruga ne pokažu spremnost za pregovore ... vratit ćemo predmet onima kojima imaju utjecaja, a to su Ruska Federacija i Sjedinjene Države... i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda', rekao je na konferenciji za novinare.

'Koliko ja znam, 'plan B' je povratak ratu i to ratu koji će biti čak i gori od dosadašnjeg', rekao je de Mistura.

Rat je odnio više od 270.000 života i nagnao milijune da napuste svoje domove te su preplavili susjedne zemlje i izazvali veliku migrantsku krizu u Europi.

Razgovori početi u ponedjeljak u Ženevi prvi su koji će se održati u više od dvije godine na koje su se odazvali i režim predsjednika Bašara al-Asada i oporbene sirijske skupine, a omogućeni su prekidom vatre od 27. veljače, koji se uz kršenja ipak održava.

Razgovori se moraju fokusirati na političku tranziciju, koja je 'majka svih pitanja', rekao je de Mistura ciljajući na najveći prijepor između režima u Damasku i oporbe koja pregovore o prijelaznom rješenjeu uvjetuje odlaskom al-Asada s vlasti.

Prvi krug pregovora trebao bi završiti oko 24. ožujka te bi slijedio prekid od sedam do deset dana i drugi krug, pa zatim treći.

'Do tada bismo trebali imati najmanje jasne smjernice. Ne kažemo sporazum, već jasne smjernice jer to Sirija očekuje od svih nas', rekao je de Mistura.

Nije komentirao pitanje hoće li Kurdi biti uključeni u pregovore, što bi bilo prvi put da i oni sudjeluju. Njihovo uključenje zahtijeva Rusija, a protivi se Turska koja ratuje protiv kurdskih militanata na svome tlu, ali i preko granica, u Iraku i Siriji.

Glavna kurdska milicija YPG, koja nadzire dijelove sjeverne Sirije, uživa potporu SAD-a, no dosad je bila isključena iz pregovora.

De Mistura je samo kratko rekao da 'da se igra po pravilima koja uključuju sve'.