UBOJSTVA CIVILA

UN kritizira Obamu zbog bespilotnih letjelica

27.03.2014 u 17:48

Bionic
Reading

UN-ov Odbor za ljudska prava pozvao je u četvrtak administraciju američkog predsjednika Baracka Obame da razmotri svoju uporabu bespilotnih letjelica za ubijanje osumnjičenih pripadnika al Kaide i talibanskih militanata izvan zemlje te da objasni kako odabire mete

U svom prvom izvješću od 2006. o Washingtonu, Odbor je također pozvao na sudski progon onih koji su naredili ili počinili ubojstva, otmice i mučenja u skladu s programom CIA-e u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha i zatražio od SAD-a da održi obećanje o zatvaranju zatvora u Zaljevu Guantanamo.

Američki dužnosnici zasad nisu komentirali to izvješće UN-a koje je sastavilo 18 neovisnih stručnjaka. Američka adminstracija je dolaskom Obame na vlast 2009. drastično povećala broj napada bespilotnim letjelicama, ali se prošle godine njihov broj ipak smanjio. Vlade zemalja u kojima se izvršavaju ti napadi vrše pritisak na Sjedinjene Države da učine više kako bi zaštitile civile što također traže Ujedinjeni narodi i aktivisti za ljudska prava.


SAD treba pružiti više informacija o tome kako se donosi odluka da netko predstavlja 'neposrednu prijetnju' i da stoga postaje metom tajnih operacija u Pakistanu, Afganistanu, Jemenu, Somaliji i drugim zemljama, navodi se u izvješću.

SAD treba 'ponovno razmotriti svoje stajalište što se tiče pravnih opravdanja za korištenje smrtonosne sile kroz napade bespilotnim letjelicama', istražiti zloporabe i isplatiti odštetu obiteljima žrtava, zaključuje Odbor.

Osamnaest stručnjaka koji čine odbor razmotrili su američko poštivanje ugovora o građanskim i političkim pravima na dvodenevnom zasjedanju početkom ovoga mjeseca. Washington kaže kako se ugovor ne odnosi na američke operacije izvan SAD-a, postrojenja i dužnosnike koji u pritvoru drže osumnjičenike u inozemstvu u kontekstu američkog 'rata protiv terorizma'.