POVJERLJIVI DOKUMENT

UN je znao za trgovinu organima na Kosovu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.02.2011 21:12
  • Objavljeno 16.02.2011 u 21:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Povjerljivi dokument koji je pribavila TV postaja FRANCE 24 sugerira da je UN znao za trgovinu ljudskim organima na poslijeratnom Kosovu već 2003., pet godina prije nego što su tužitelji u Den Haagu prvi puta otvoriti to pitanje, objavila je u srijedu ta francuska televizija

Očekuje se da će glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, u izvješću o stanju na Kosovu, koje će kasno srijedu u New Yorku podnijeti Vijeću sigurnosti UN, podržati provedbu istrage o trgovini ljudskim organima tijekom poslijeratnog razdoblja na Kosovu.

Povjerljivi dokument sugerira da je UN znao za tu trgovinu puno prije nego što je o njoj 2008. progovorila Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Izvješće, datirano s 2003. godinom, je nepotpuna kompilacija istraga koje je proveo UNMIK, misija UN-a na Kosovu. U njemu se opisuje trgovanje organima koje se događalo od 1999. do 2000., odmah nakon kosovskog rata za neovisnost, završenog intervencijom NATO-a protiv Srbije.

Dokument, koji je također pribavila talijanska novinska agencija TMnews, detaljno opisuje kako su viši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pribavljali i krijumčarili organe iz Kosova i Albanije.

Navodne žrtve su većinom bili srpski muškarci, ali su uključene i žene iz drugih istočnoeuropskih zemalja. Oni su odvođeni u tajne zatočeničke centre i privatne domove u Albaniji, gdje su im vađeni vitalni organi što je završavalo njihovom smrću, navodi se u izvješću.

Povjerljivi dokument također opisuje slučajeve mučenja, pogubljenja i pokapanja Srba iz osvete za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca.

Dokument iz 2003. nije nikada predočen policijskoj i pravosudnoj misiji Europske unije (EULEX), koja je zadužena za istragu zločina počinjenih tijekom rata na Kosovu, navodi FRANCE 24.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!