ADIO, LEGENDO

Umro Toni Marošević, novinar, urednik i voditelj Radija 101

15.03.2013 u 08:54

Bionic
Reading

Novinar, urednik i voditelj sa zagrebačkog Radija 101 Toni Marošević, poznat kao jedna od prvih javnih osoba na ovim prostorima koja se u 80-tim godinama prošloga stoljeća deklarirala kao homoseksualac, preminuo je u Zagrebu u 68. godini.

Kako se doznaje iz Policijske uprave Zagrebačke, Marošević je nađen mrtav u svojoj kući. Ekipa policije pozvana je na očevid i, prema postojećim saznanjima, nije riječ o sumnjivoj smrti.

Toni Marošević (1945.) poznat je po tome što je među prvima na prostorima bivše Jugoslavije u 80-tim godinama prošloga stoljeća javno rekao da je homoseksualne orijentacije, te je izravno progovarao o homoseksualnosti.
Bio je voditelj i urednik emisije 'Frigidna utičnica', prve domaće radio emisije koja se 1984. bavila homoseksualnim iskustvima na tadašnjem Omladinskom radiju 101, u kojoj je odgovarao na pitanja slušatelja vezana uz gay tematiku. Iako je trajala samo četiri tjedna, emisija je ostala zapamćena po tada skandaloznim gay-temama.

Veliki poliglot, Marošević je na radiju 101 dugi niz godina uređivao program vijesti na stranim jezicima. Posljednjih godina radio je reportaže iz europskih gradova za svoj matični radio, a posljednji mu je angažman bio u nedavno ugašenom dnevniku 21. stoljeće, gdje je pisao rubriku o Zagrebu.