u 93. godini

Umro teolog Hans Küng, zagovornik reforme Katoličke Crkve i protivnik doktrine o Papinoj nepogrešivosti

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2021 12:25
  • Objavljeno 07.04.2021 u 12:24
Hans Küng

Hans Küng

Izvor: EPA / Autor: DANIEL BOCKWOLDT

Hans Küng, jedan od najpoznatijih teologa zagovornika reforme Katoličke Crkve, umro je u utorak u jugozapadnom njemačkom gradu Tübingenu u 93-oj godini života. Küngovu smrt potvrdila je Nadja Dornis, glasnogovornica zaklade Global Ethic Foundation u Tübingenu. Küng je preminuo u snu, kazala je.

"S Hansom Küngom izgubili smo karizmatičnog i ljudski impresivnog utemeljitelja zaklade i vizionarskog organizatora za pravedniji i mirniji svijet", rekao je predsjednik zaklade Eberhard Stilz. "Bila mi je i ostaje mi velika čast nastaviti njegov rad u zakladi", dodao je.

Zbog protivljenja doktrini o Papinoj nepogrešivosti Küng je 1979., za vrijeme pape Ivana Pavla II., izgubio dozvolu da predaje katoličku teologiju. Nakon toga je tibingenški profesor teologije više puta kritizirao Papu, a jednom je prilikom Crkvu usporedio s diktaturom.

Zahtijevao je ukidanje celibata za svećenike, zaređivanje žena i jačanje uloge laika, zbog čega je bio utjecajan kod liberalnih katolika. U svojim knjigama i predavanjima promovirao je dijalog između svjetskih religija.

Posljednjih se godina Küng povukao iz javnosti zbog pogoršanog zdravlja. Među ostalim, patio je od Parkinsonove bolesti, što je obznanio javnosti u svojoj autobiografiji. Rođen je 19. ožujka 1928. u švicarskom mjestu Sursee.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!