NIJE DOČEKAO ISHOD ŽALBE

Umro nacistički čuvar John Demjanjuk

17.03.2012 u 14:59

Bionic
Reading

John Demjanjuk, bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, osuđen 2011. na pet godina zatvora, umro je u 91. godini, priopćila je u subotu njemačka policija.

Demjanjuk je osuđen na sudu u Muenchenu koji je utvrdio da je doista bio čuvar logora Sobibora u Poljskoj u kojemu je ubijeno gotovo 28 tisuća ljudi. Umro je u umirovljeničkom domu u okolici Rosenheima, u Bavarskoj, gdje je čekao ishod žalbe na presudu.

Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je među posljednjima za nacističke zločine, zajedno s procesom Mađaru Sandoru Kepiru, koji je umro prije šest mjeseci.

Nakon osamnaestomjesečnog suđenja, sud u Muenchenu je u svibnju 2011. presudio da je taj apatrid ukrajinskog podrijetla tijekom šest mjeseci 1943. nesumnjivo radio kao čuvar u Sobiboru gdje je ubijeno 27.900 Židova, većinom nizozemskih.

Sud ga je ipak pustio na slobodu jer zbog svoje dobi i činjenice da nije bio državljanin nijedne zemlje, zbog čega nije mogao izaći iz Njemačke, nije bio opasan i nije postojala nikakva opasnost da pobjegne pravosuđu.

Godine 2009. Demjanjuk je protjeran iz Sjedinjenih Država gdje je živio od 50-ih godina prošlog stoljeća.