PROF. DR. SC. DAVOR ŠAMOTA

Umro jedan od začetnika eko-poljoprivrede u RH

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 12.05.2011 16:24
  • Objavljeno 12.05.2011 u 14:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prof. dr. sc. Davor Šamota osnivač je prve hrvatske udruge za organsko-biološku proizvodnju Biopa iz Osijeka i jedan od najvažnijih začetnika ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Kao član brojnih domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih udruženja godinama je poticao standardiziranje, usavršavanje i širenje ekološke poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj

U agronomskoj znanosti djeluje od 1976. godine kada je diplomirao na Poljoprivredno-prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Magistrirao je 1980. i doktorirao 1990. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Kao redoviti profesor na tom fakultetu predavao je predmete Fitofarmacija, Toksikologija i ekotoksikologija, Zaštita ratarskih kultura od korova, Zaštita bilja u ekološkoj proizvodnji i Ekološka poljoprivreda. Član je Međunarodnog društva za ekološku poljoprivredu (IFOAM), Hrvatskog entomološkog društva, Hrvatskog društva agronoma, Hrvatskog društva biljne zaštite, Hrvatskog društva za unapređenje zdravlja BIOS.

Od 1998. godine član je Vijeća za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, a od 2003. godine potpredsjednik je Nacionalnog odbora za koordinaciju projekta Razvoj nacionalnog okvira biološke sigurnosti. Zahvaljujući brojnim projektima koje je pokretao u okviru Biope ta udruga danas ima 168 članova koji rade na ekološkoj poljoprivredi.

Davor Šamota umro je danas nakon duge i teške bolesti u 61. godini života. Pokop će biti održan 13. svibnja 2011. godine u 13 sati na groblju Svete Ane u Osijeku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi