TONY NICKLINSON

Umro Britanac koji se borio za pravo na eutanaziju

22.08.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Tony Nicklinson, koji nije uspio u svom pokušaju da dobije dopuštenje suda da svoj život okonča uz pomoć liječnika, umro je samo šest dana kasnije, kazali su njegovi odvjetnici. Otkad je donesena presuda kojom je Nicklinsonu odbijena eutanazija, nije želio jesti. Kako je imao i upalu pluća, njegovo oslabjelo tijelo nije više izdržalo, javlja The Guardian

Policija iz Wiltshirea je priopćila da vjeruje da je smrt nastupila prirodnim putem, piše The Guardian.

U kratkoj izjavi njegovih odvjetnika samo je rečeno da je umro u srijedu ujutro u svojoj kući.

'Želimo vas obavijestiti o tužnoj smrti Tonyja Nicklinsona koji je umro oko 10 sati', poručili su iz odvjetničkog društva te su također zamolili javnost da poštuje privatnost obitelji.

Nicklinson je postao poznat široj javnosti prošlog tjedna, kada je sud odbacio njegov zahtjev da okonča svoj život. Nicklinson je bio žrtva 'locked-in' sindroma, odnosno sindroma 'zaključanog čovjeka'. Otac dvije kćeri psihički je bio potpuno zdrav, ali paraliziran od vrata nadolje i bez sposobnosti govora. Posljednjih sedam godina zbog teškog moždanog udara mogao je samo micati glavom i očima.

Posljednje dvije godine pokušavao je uvjeriti tri suca u to da doktori koji bi mu pomogli umrijeti trebaju biti oslobođeni kaznene odgovornosti.