nakon duge bolesti

Umro arhitekt Eduard Kušen

05.06.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Arhitekt Eduard Kušen (1936.-2022.) umro je u četvrtak u Zagrebu nakon duge bolesti, potvrđeno je iz obitelji u nedjelju navečer

Kušen (Ivanec, 1936.) je većinu radnog vijeka proveo u Institutu za turizam u Zagrebu, gdje je sudjelovao u izradi brojnih studija i u nizu znanstvenih projekata iz razvoja turizma.

Prethodno je, od 1975. godine, radio u državnim resorima koji se brinu o okolišu i bio je među prvim savjetnicima u državnoj upravi za okoliš, čija je nadležnost pokrivala upravu i operativu zaštite okoliša, kontrolu nad znanstvenim istraživanjem okoliša i međunarodnu suradnju.

Doktorirao je 2000. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s tezom „Metodologija prostorne valorizacije turističkih privlačnosti“, kojom je oblikovao poseban sustav turističkih atrakcija.

Objavio je više od 100 znanstvenih i stručnih radova, od kojih mu je najznačajnija znanstvena knjiga „Turistička atrakcijska osnova" (2002). Knjiga objedinjuje značajke udžbenika i priručnika, te pruža uvid u fenomenologiju turističkih atrakcija, a istodobno je podrška njihovom vrednovanju i klasifikaciji.

Predavao je na Zagrebačkoj školi za menadžment i na Veleučilištu Vern.

Najvažniji radovi su mu „Globalizacija, održivi razvitak i interpretacija okoliša“ (sa Z. Klarić, 2000), „Uređenje, razvoj i obnova hrvatskog ruralnog prostora: prostorni, gospodarski i sociokulturni okvir za razvoj ekološke poljoprivrede“ (2003), „Ruralni turizam“ (2006), i „Tourism Attraction System“ (2017, New York – London, Palgrave Macmillan).

Ispraćaj E. Kušena organiziran je u utorak, 7. lipnja u 10 sati na zagrebačkom groblju Miroševec, a pogreb istoga dana u 15 sati na mjesnom groblju u Ivancu, nakon komemoracije u Muzeju planinarstva.