ODLAZAK IKONE

Umrla Rosie zakovničarka

31.12.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Geraldine Doyle, žena koja je u mladosti postala model za glasovit plakat američke udarnice Rosie the Riveter (Rosie zakovničarka), kojim se poticao težak rad tijekom II. svjetskog rata, postavši potom i ikonom feminističkog pokreta, umrla je u Michiganu u dobi od 84 godine, javlja The New York Times

Doyle, koja je postala udovicom ove godine, živjela je u staračkome domu gdje je i preminula prošle nedjelje. Ona je junakinja plakata 'We Can Do It' (Mi to možemo učiniti), na kojem je prikazana žena sa crvenom maramom na bijele točkice na glavi, koja podiže rukave da bi pokazala snagu mišića. Poruka koju je odašiljala s plakata bila je da je voljna prionuti teškom radu kakav se tražio od Amerikanaca u vojnoj industriji potrebnoj za pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Doyle je tada imala 17 godina, bila je jako zgodna i poslužila je kao model umjetniku Howardu Milleru da stvori jednu od najpoznatijih grafičkih ikona XX. stoljeća.

Zapravo, kako pripovijeda njena kći Stephanie Gregg listu The New York Timesu, Geraldine Doyle nije imala nikakvu snagu, već samo prelijepo lice i jedva je izdržala težak ritam u metalnoj industriji Ann Harbor u Michiganu, gdje je uspjela raditi svega dva tjedna, ali dovoljno da fotograf United Pressa učini nekoliko zanimljivih fotografija koje su poslužile crtaču Milleru.

Geraldine je provela veći dio života ne znajući za vlastitu slavu, jer je za glasoviti plakat saznala tek listajući jedan časopis 1982, kada se prepoznala.

Doyle, odnosno Rosie, bit će sahranjena u utorak. Ima petero djece, 18 unuka i 25 praunuka, a u braku s Leom H. Doyleom bila je punih 66 godina.