BIVŠA PREMIJERKA SFRJ

Umrla Milka Planinc

  • Autor: tportal.hr/hrt.hr
  • Zadnja izmjena 07.10.2010 15:43
  • Objavljeno 07.10.2010 u 15:43
mILKA pLANINC

mILKA pLANINC

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić/CROPIX

Milka Planinc, jugoslavenska željezna lady i jedina ženska premijerka neke komunističke zemlje, preminula je u četvrtak u Zagrebu u 87. godini života
Ivo Ravlic / CROPIX

Ivo Ravlic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Milka Planinc s Titom i Jovankom

Milka Planinc deset je godina, od 1972. do 1982., bila Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je u Partizanima, a njezina je biografija klasičan primjer penjanja po komunističkoj hijerahiskoj ljestvici.

Rođena je 21. studenoga 1924. u Žitniću kod Drniša. Od 1947.živi u Zagrebu, a od 1949. slijedi njezin uspon u političkom životu SR Hrvatske i SFRJ. Slamanjem Hrvatskog proljeća, Milka Planinc dolazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, piše hrt.hr.

Na toj je poziciji izravno odlučila o uhićenju 'proljećara': Franje Tuđmana, Marka Veselice, Dražena Budiše, Šime Đodana, Vlade Gotovca, idr. Bila je i žrtvom unutarpartijske zavjere koju je predvodio Josip Vrhovec, no na njenu je stranu stao Josip Broz Tito.

Bila je predsjednica Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 16. svibnja 1982. do 15. svibnja 1986., a za njenog mandata je donesen Dugoročni program ekonomske stabilizacije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!