PRVA PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Umrla Gordana Lukač-Koritnik

16.12.2012 u 21:37

Bionic
Reading

U Zagrebu je u u 64. godini nakon teške bolesti umrla Gordana Lukač-Koritnik, prva hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i dugogodišnja aktivistica u različitim ženskim udrugama

Nakon što su se ženske organizacije dugi niz godina borile za stvaranje zakonskog okvira koji će jamčiti ravnopravan položaj ženama u Hrvatskoj i zaštitu osnovnih ženskih ljudskih prava, Hrvatski sabor je u srpnju 2003. usvojio Zakon o ravnopravnosti spolova. Na osnovu toga zakona te na prijedlog Ženske mreže, Hrvatski sabor je 1. listopada 2003. imenovao odvjetnicu Gordanu Lukač-Koritnik na dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost koju je obnašala punih osam godina.

Gordana Lukač-Koritnik surađivala je s brojnim udrugama koje se bave ljudskim pravima žena, među kojima je i Grupa za ženska ljudska prava iz Zagreba B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana).

Kao prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ostavila je značajan trag u području ravnopravnosti spolova i rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Gordana Lukač-Koritnik završila je u Zagrebu Pravni fakultet 1974. i nakon toga radila je kao odvjetnica. Odvjetničku praksu prekinula je na tri godine kada je sa suprugom otišla živjeti u Liku, gdje je radila kao sutkinja. Po povratku u Zagreb 1982. otvorila je svoju odvjetničku kancelariju, baveći se pretežno civilnim, a ne kaznenim pravom. Nakon prestanka dužnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova radila je kao odvjetnica.