STRELOVIT UZLET NA IZBORIMA

Umiveni neonacisti s kockarom na čelu: Sve o stranci koja je podigla temperaturu flegmatičnim Šveđanima

10.09.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Prema preliminarnim rezultatima, Švedski demokrati osvojili su na upravo održanim parlamentarnim izborima 17,9 posto glasova, čime bi ova krajnje desno orijentirana antimigracijska stranka mogla dobiti čak 14 mjesta u parlamentu. Tportal donosi portret stranke koja će postati nezaobilazan faktor prilikom sastavljanja nove vlade, ali i njezina čelnika Jimmieja Åkessona

Švedska bi, sudeći prema rezultatima izbora, mogla promijeniti svoj dosadašnji pravac, a krajnja desnica mogla bi prvi put u novijoj povijesti te skandinavske države postati vrlo utjecajna stranka.

Mediji ističu kako je Demokratska stranka iskoristila nezadovoljstvo glasača o pitanjima kao što su imigracija, kriminal i zdravstvena zaštita. Naime, ovo su bili prvi izbori od ulaska rekordnog broja migranata u tu zemlju, otkada je u 2015. godini u zemlju pristiglo čak 163.000 njih, najviše po stanovniku u Europi, pa se situacija promijenila, osobito nakon što još uvijek aktualni švedski premijer Stefan Löfven nije uspio izaći na kraj s masovnim dolascima migranata.

'Švedska se pridružuje ostatku Europe i mit o švedskom modelu doživljava krah', izjavio je nakon izbora Carl Bildt, bivši švedski premijer iz Umjerene stranke desnog centra.

Fašistički korijeni

Iako su granice sada u najvećoj meri zatvorene, očekuje se kako će suprotstavljanje ranijoj politici otvorenih vrata pridonijeti povijesnom skoku Švedskih demokrata, antimigrantske stranke koja je nekada bila na neonacističkim pozicijama.

>>> Evo kako švedski političari skupljaju glasove na izborima

Švedski demokrati osnovani su 1988. godine, a članovi je opisuju kao socijalno-konzervativnu stranku s nacionalističkim temeljima. Ostali sudionici političkih zbivanja u toj skandinavskoj kraljevini naglašavaju da je riječ o krajnje desnoj i populističkoj stranci. Njezini korijeni leže u fašizmu, no tijekom godina vrh stranke započeo je distanciranje od tih temelja pa je čak promijenjen i logo koji je previše podsjećao na onaj kojim se koristi britanski neofašistički Nacionalni front.

  • +10
Pripadnici Nordijskog otpora Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prvih godina postojanja Švedski demokrati su oko sebe okupljali veterane iz Drugog svjetskog rata koji su se borili u postrojbama zloglasnog SS-a, a 'kućni bend' bio im je Ultima Thule. Radilo se o skupini koju su na koncertima širom Švedske pratili lokalni skinheadi, a zbog nacionalističkih i rasističkih tekstova zapaljen im je studio.

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća Švedski demokrati pod vodstvom Mikaela Janssona doživljavaju preobrazbu te se zabranjuje bilo kakvo simpatiziranje nacizma i fašizma. Stranka se vrlo brzo spaja sa svojim europskim ekvivalentima poput francuske Nacionalne fronte, austrijske Slobodarske stranke, danske Narodne stranke i njemačkih Republikanaca.

Palicom na migranta

Početkom 2000-ih četvorica čelnika stranke, Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson i Richard Jomshof, zauzimaju još umjereniji stav uvjeravajući švedsku javnost kako su se Švedski demokrati zauvijek riješili ekstremističkih stajališta. No unatoč uvjeravanjima da su ekstremi zauvijek potjerani iz stranke, i nadalje su zabilježene sporadične suradnje sa švedskim neonacistima iz pokreta Nordijski otpor.

Jimmie Åkesson

Čelnik stranke 'spiskao' pola milijuna kruna na klađenje

Vođa Švedskih demokrata Jimmie Åkesson na čelu stranke je od 2005. godine, a unazad osam godina zastupnik je u parlamentu. U stranku je došao 1995. napustivši Ligu umjerene mladeži. Ovaj 38-godišnji web dizajner studirao je pravo, ekonomiju i filozofiju na nekoliko fakulteta, no nije diplomirao. Åkesson njeguje imidž 'čistunca', ali prije četiri godine švedski državni radio otkrio je kako je mladi političar potrošio 500.000 kruna na online klađenje. Radilo se, naime, o količini novca koju je u Švedskoj nemoguće zaraditi kao političar nakon plaćanja poreza. Åkesson je u vezi s Louise Erixon, koja radi kao tajnica Björna Södera, bivšeg predsjednika Švedskih demokrata i potpredsjednika švedskog parlamenta, a u vezi su 2013. godine dobili sina Nilsa.   

Prvi uspjeh stranka doživljava 2010. godine, kada ulazi u švedski parlament s 5,7 posto glasova. Upravo tada u javnost izlazi snimka u kojoj zastupnik stranke Kent Ekeroth metalnom palicom prijeti migrantima pa je predsjednik Jimmie Åkesson bio primoran uvesti nultu toleranciju spram rasizma.

>>> [VIDEO] Pogledajte kako je hrabra Šveđanka u avionu spriječila deportaciju Afganistanca

Četiri godine kasnije na izborima za Europski parlament Švedski demokrati osvajaju dva zastupnička mjesta, dok na parlamentarnim izborima u domovini osvajaju 12,9 posto glasova, čime postaju treća najjača stranka u državi.

Švedski demokrati su svoju biračku bazu imali u ruralnim područjima i na krajnjem jugu države, no iz godine u godinu njihova popularnost je rasla i u ostalim dijelovima Švedske, otimajući pritom potporu socijaldemokratima u njihovim dotadašnjim utvrdama poput gradova Norrkopinga, Eskilstune i Gavlea.

Jimmie Åkesson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Značajnu popularnost stranka dobiva početkom migrantske krize, a njezin program koji ističe kako je Švedskoj zbog prekomjernog doseljavanja ugrožen nacionalni identitet i društvena kohezija nailazi na plodno tlo kod birača koji odbacuju multikulturalnost. Švedski demokrati pritom naglašavaju kako je nužno ograničiti migraciju i pružiti potporu onima koji se umjesto asimilacije žele vratiti u domovinu. Stoga vjeruju kako će Švedska biti sposobnija pomoći izbjeglicama ako se novac namijenjen asimilaciji azilanata preusmjeri u njihov povratak.

Obespravljeni Saami, Finci i Židovi

Kako bi prisnažili svoju migrantsku politiku, Švedski demokrati su na svoje liste uključili i nekoliko Sirijaca koji su na lokalnim izborima osvojili dovoljan broj glasova za ulazak u općinska vijeća.

>>> Švedska policija: Pucnjava u Malmöu nema veze s terorizmom

Osim rješenja za migrante, Švedski demokrati su ponudili vlastita rješenja za problem Saamija, naroda kojeg se pogrdno naziva Laponcima, a kojima bi ta stranka ukinula autonomiju i parlament. Bez manjinskih prava bi, prema mišljenju pojedinih čelnika stranke, trebali ostati i Finci te Židovi.

Pored toga, stranka se zalaže za doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje i ukidanje prava istospolnim zajednicama, dok se u području ekologije zalažu za opstanak nuklearnih elektrana kao glavnog izvora energije, što je dodatno podiglo temperaturu među flegmatičnim Šveđanima na hladnom sjeveru, koji su u pravilu dosad bili orijentirani na autentičnu socijaldemokraciju nordijskog tipa.