NOVO S WIKILEAKSA

Carl Bildt je 'osrednji pas sa stavom grdosije'

06.12.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, u prepiskama koje su iscurile sa Wikileaksa, uspoređen je s 'osrednjim psom koji ima stav grdosije', navodi The Local

Bilješka napisana prije Bildtova puta u Washington u svibnju 2009. godine, gdje se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jamesom Jonesom, opisuje Bildta kao uglednog političara koji govori iskreno, ali koji ima 'ograničene političke vještine', prenose novine Svenska Dagbladet ( SVD).

Prema SVD, Bildt je predstavljen kao najistaknutija švedska politička ličnost u američkim diplomatskim bilješkama iz Stockholma koje je objavio Wikileaks.

U izvješću američkog veleposlanstva Bildt je prikazan kao političar koji vjeruje u svoju snagu.

On je, prema američkom veleposlanstvu, 'osrednji pas sa stavom grdosije', prenosi The Local.

Aktualni američki veleposlanik Matthew Barzun također je pozvao svoje kolege u Washingtonu da dobro objasne i da jasno iznesu svoje poglede pri susretu s Bildtom, koji 'vrlo lako može dominirati razgovorom s komentarima lošeg humora', stoji u bilješci iz rujna 2009. godine.

U izvješću se također opisuje kako je Bildt vrlo ugledan u Švedskoj, da ima mnogo znanja o međunarodnim odnosima, i impresivnu mrežu kontakata.

Silverman dodaje u svom izvješću da Bildt ima mnogo manevarskog prostora da oblikuje švedsku vanjsku politiku, ali da nije osobito blizak premijeru Fredriku Reinfeldtu

Barzun također navodi kako je Bildt dobio 'odriješene ruke' za formuliranje vanjske politike, što ponekad može iritirati Reinfeldtove suradnike koji nisu uvijek informirani na vrijeme.