za svako domaćinstvo

Švedska objavljuje vodič za građane u slučaju rata

16.01.2018 u 12:27

Bionic
Reading

Švedske vlasti uskoroće objaviti modernu verziju vodiča u slučaju rata, objavljenog četrdesetih godina prošlog stoljeća, u kojem se po novom kao prijetnje navode klimatske promjene i teroristički napadi

Vlada je, naime, 1943. godine, za Drugog svjetskog rata, stanovnicima prvobitno podijelila priručnik naziva 'U slučaju rata', u kojem se građane savjetovalo što da učine ako se zemlja uključi u taj sukob.

Tridesetak godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata švedske su vlasti, dok je još trajao Hladni rat, podijelile Šveđanima novi priručnik koji se odnosio na prijetnje što ih je stvarao politički sukob između zapadnih sila predvođenih SAD-om i istočnih sila predvođenih SSSR-om.

Taj vodič je ponovno aktualan, ali se odnosi na moderne prijetnje.

'Vodič se tada bavio samo ratom, ali danas društvo izgleda puno drukčije', rekla je Christina Andersson iz švedske Agencije za svaku eventualnost (MSB), piše list Aftonbladet.

Vojne vježbe u Švedskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Andersson je kazala kako su danas prijetnje složenije i odnose se na klimatske promjene, terorističke napade, epidemije i zaraze, ali i manipuliranje informacijama.

'Ljudi trebaju naučiti više o tome i znati kako pravodobno reagirati', zaključila je švedska dužnosnica.

Kako piše dnevnik Aftonbladet, novi priručnik bit će podijeljen švedskim domaćinstvima u svibnju, dodajući kako ovim potezom švedska vlada namjerava ojačati civilnu obranu.