politički igrokaz

Umirovljenici opleli po ministru: Piletić nudi prazna obećanja i vrijeđa razum

30.11.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Politička platforma Umirovljenici Zajedno ocijenila je izjave ministra Marina Piletića nakon sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike kao loše smišljen politički igrokaz kojim se ne rješavaju nego odgađaju problemi umirovljenika za sljedeći sastav Vlade

"Davati bilo kakva obećanja, a biti svjestan da će ista sasvim sigurno nakon izbora morati razmatrati neka druga Vlada, je bezobrazluk bez presedana, omalovažavanje i uvreda za zdrav razum", poručili su u četvrtak Umirovljenici zajedno osvrćući se na izjave ministra rada Piletića.

On je u srijedu izjavio kako će se neki zaključci s navedene sjednice uputiti Vladi koja bi to mogla razmatrati tek u narednoj godini.

Naglasili su kako su prijedlozi koje iznosi Hrvatska stranka umirovljenika o raznim dodacima na mirovine "vrhunac licemjerja i potpuno ignoriranje u stvarnosti svima poznate činjenice po kojoj je glavni problem velike većine umirovljenika premala mirovina, a ne razni PR dodaci kojima se u nedostatku pravih rješenja bave HSU i udruge".

Poručili su i kako smatraju da se ide za krivim rješenjima jer umirovljenicima nisu potrebne kartice za popust u trgovinama i jeftiniji ručak u restoranima nego veće mirovine.

Upozorili su i na to da ljudi koji su otišli u mirovinu prije pet do dvadeset godina sada imaju puno manje mirovine od onih koji danas odlaze u mirovinu pod istim uvjetima, istaknuvši da taj problem treba riješiti.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Poručili su kako su umirovljenici iz tih perioda najviše oštećeni te da je šteta između 100 i 300 eura svaki mjesec.

Rješenje ovih problema vide u ponovno izračunu mirovima za sve na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života i uz aktualnu vrijednost mirovine od 18,5 € što za puni radni staž znači najmanju mirovinu od 750 eura.