siromaštvo prijeti

Umirovljenici: Danas se 'radujemo' kada nešto poskupi 'samo' 20 posto. Na rubu smo...

13.08.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Politička platforma Umirovljenici zajedno upozorila je u nedjelju da usprkos povećanjima mirovina i dalje raste broj umirovljenika ispod linije siromaštva, upozorivši da to vodi prema prosvjedima umirovljenika protiv rastućeg siromaštva

Umirovljenici zajedno u priopćenju ocjenjuju da visoka inflacija koju prati enorman rast cijena vodi Hrvatsku prema sve izvjesnijem porazu u borbi protiv siromaštva zbog čega bi Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada mogao biti i dan prosvjeda.

Upozorili su pritom da i dalje raste broj umirovljenika koji s mirovinom padaju ispod linije siromaštva usprkos vladinim paketima pomoći, najavljenom rekordnom usklađenju mirovina od osam posto te povećanjima plaća i mirovina

"Da nam je prije nekoliko godina netko kazao da ćemo se u 2023. "radovati“ kada nešto poskupi 'samo' 20 ili 30 posto mislili bi da se šali, no uz enormna poskupljenja sve je više ljudi, posebno umirovljenika, prisiljenih birati između potrebnog lijeka ili hrane", navode.

Umirovljenici zajedno ističu i da posjeti velikog broja gostiju dovodi i do rasta potražnje za robama i uslugama, "što su mnogi trgovci, iznajmljivači i ugostitelji vođeni pohlepom iskoristili za enormno podizanje cijena". 

Takvim ponašanjem je, navode, najviše pogođeno domicilno stanovništvo s malim prihodima među kojima se najviše ističu umirovljenici čiji prihodi već odavno ne mogu pratiti rast cijena.

Pozivali su stoga umirovljeničke udruge da svoje članstvo pokušaju informirati o kretnju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica u trgovinama ili trgovačkim centrima u njihovim sredinama. 

"Umjesto kukanja ili "prijetnji“ Vladi građani uz pomoć mnoštva udruga mogu brzo stati na kraj neopravdanom podizanju cijena bojkotom svih onih koji se u svom poslovanju vode pohlepom", poručili su Umirovljenici zajedno.

Istaknuli su da neće odustajati od borbe da se za novi izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života kao glavni parametar uzima 75 do 80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina.

Traže od Vlade traže i povećanje aktualne vrijednosti mirovine (AVM) na minimalno 15 do 17 eura, što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 eura bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.