festival elektroničke glazbe

Ultra se neće održati na Poljudu, pogledajte kamo se seli i zašto

14.06.2019 u 11:49

Bionic
Reading

Festival elektroničke glazbe Ultra Europe, koji se sredinom srpnja sedmu godinu zaredom održava u Splitu, definitivno mijenja lokaciju: Umjesto na Poljudu, deseci tisuća posjetitelja okupit će se u obližnjem Parku mladeži, manjem atletsko-nogometnom stadionu. Službena objava slijedi početkom idućeg tjedna, no više izvora za tportal je potvrdilo upravo ovakav razvoj događaja

Puna tri mjeseca trajali su pregovori između Ultre, Grada Splita i Hajduka kao korisnika Poljuda, na trenutke su bili i dramatični, a manje od mjesec dana uoči samog početka festivala došlo se do zaključka da nema dogovora, barem oko stadiona na kojemu se on dosad održavao.

'Vodimo konstruktivne razgovore, više će se znati idućeg tjedna', kazao je za tportal predsjednik Hajduka Marin Brbić. 'Zasad nemamo nikakvih službenih informacija na ovu temu, sve će biti objavljeno početkom tjedna', kazali su nam iz organizacije festivala Ultra Europe, a sličnu rečenicu dobili smo i iz splitske gradske uprave.

Park mladeži znatno je manji stadion od Poljuda, no pretpostavlja se da će poslužiti svrsi jer je sam travnjak s atletskom stazom jednakih dimenzija, a postoji i golemi prostor oko stadiona na kojemu će se moći postaviti nekoliko dodatnih festivalskih pozornica. No, s druge strane, on se nalazi znatno bliže velikim stambenim blokovima, a tek treba vidjeti kako će organizatori postaviti konstrukcije za VIP zone kao jedan od ključnih sadržaja.

  • +32
Završna večer - Ultra Europe Izvor: Ultra Europe / Autor: Drew Ressler - Rukes

Osnovni problem s Poljudom jest termin održavanja jer je proteklih godina bilo dogovoreno da se Ultra održava u prvom tjednu srpnja kako bi Hajduk mogao na vrijeme pripremiti stadion za svoje utakmice u europskim natjecanjima i hrvatskom prvenstvu, ali i u travnjaku koji svake godine ostane u katastrofalnom stanju i na njemu se naprosto ne može igrati nogomet, prošle godine čak nekoliko mjeseci. Po ugovoru, festival je dužan 'dovesti ga u prvobitno stanje', a to de facto znači da ga treba mijenjati svakog ljeta, što košta oko dva milijuna kuna. To se proteklih godina nije činilo.

Pored toga, zbog termina festivala sredinom srpnja Hajduk je proteklih godina bio prisiljen svoje prve utakmice igrati na malom stadionu u Dugopolju kapaciteta samo pet tisuća mjesta, a interes publike tijekom ljeta je ogroman, pa je i ove godine unaprijed zbrojio dodatne troškove i izgubljenu dobit te došao do povećeg iznosa.

  • +24
Posjetitelji pristižu na treću večer festivala Ultra Europe 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Prošlogodišnjim ugovorom s Gradom Splitom definirano je da će se Ultra Europe održavati u ovom gradu još najmanje pet godina, dakle do ljeta 2022. godine, a značajnu potporu ovoj manifestaciji svake godine daju Grad, Županija, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Upravo ovaj događaj prije šest godina snažno je lansirao Split do statua jedne od najznačajnijih hrvatskih turističkih destinacija.

Radi se o franšizi brenda Ultra, koji održava slične festivale na svim kontinentima. U američkom Miamiju na Floridi - odakle je cijela priča krenula - gradske vlasti ubiru nekoliko milijuna dolara od organizatora samo kako bi dali dozvolu za održavanje, a višednevni festival ondje traje tek do ponoći, umjesto do pet sati ujutro, kao u Splitu.