POMOZITE IH SPASITI

Ulješurama viđenim kraj Šibenika prijeti nasukavanje!

10.09.2014 u 10:12

Bionic
Reading

U našim dijelovima Jadrana proteklih je dana viđena i snimljena skupina od najmanje pet ulješura. Budući da su ugrožene životinje, a ne snalaze se dobro u plitkim vodama, prijeti ima nasukavanje pa stručnjaci mole sve ljude koji ih ugledaju da ih ne plaše, već ih snime te dojave lokacije, vrijeme i smjer kretanja

U utorak, 9. rujna 2014. oko 12:15 sati, djelatnici Pomorske policije iz Šibenika u redovnoj ophodnji brodom Sv. Nikola Tavelić snimili su pet ulješura (Physeter macrocephalus) u području šibenskih otoka (Zmajan - Tijat)

Nešto kasnije članovima organizacije stigle su informacije da su ulješure opažene i pored Visa, dva dana ranije 7. rujna 2014., javlja mrežna stranica Plavi svijet

Budući da se radi o životinjama koje inače obitavaju na velikim dubinama, u slučaju da uđu u kanale između jadranskih otoka, prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanja.

Ulješure obitavaju u Sredozemlju na mjestima gdje se dno naglo obrušava u dubine. Njihove najbrojnije populacije u blizini Jadrana nalaze se u područjima Helenskog jarka, morske depresije dubine preko 4.000 m između Jonskog mora i Krete koja razdvaja Afričku i Helensku ploču.

Često se nasukavaju; treba ih spasiti!

Ulješure se povremeno pojavljuju i u Jadranu, posebice u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Tijekom povijesti javljale su se i sjevernije u Jadranu, no nerijetko su se, nakon što su viđene, nasukavale i ugibale. Zbog pada brojnosti, posljednjih desetljeća nisu zabilježene. Posljednje masovno ugibanje ulješura dogodilo se tijekom jutra 11. prosinca 2009. na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, na obali Apulije u blizini grada Vieste na poluotoku Garganu gdje se nasukalo sedam ulješura. Jedino dokumentirano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo se 15. kolovoza 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 11. svibnja 1895. između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2.500 jedinki te se ova vrsta u Sredozemlju smatra ugroženom po kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost. U Hrvatskoj su strogo zaštićene.

U Plavom svijetu ističu da im je cilj osigurati siguran izlazak uočene skupine ulješura iz plitkih dijelova Jadrana pa sve građane mole da čim hitnije dojave svako opažanje kako bi provjerili stanje ovih životinja.

U slučaju opažanja napravite fotografije i videosnimke životinja te zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme bliskog susreta.

Svoja opažanja (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org, Državnom zavodu za zaštitu prirode ili DUZS na broj 112.

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne. Međutim, budući da su životinje vjerojatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, nemojte im se približavati kako ih ne biste uznemirili i prestrašili i tako eventualno uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje!

Hvala na pomoći i suradnji!

Ulješura je dužinom do 18 metara i težinom koja može doseći i do 50 tona najveća životinja sa zubima na Zemlji. Mužjaci su znatno veći i teži nego ženke. Mogu zaroniti do dubina većih od 3.000 metara. Imaju goleme glave, a na donjoj čeljusti zube duge do 20 cm. Zbog kitolova u prošlosti, njihova je populacija još uvijek vrlo malobrojna i ugrožena. Uglavnom se hrane divovskim lignjama, a u manjoj mjeri i ribama. Ožiljci na njihovoj koži pokazuju da se na velikim dubinama odvijaju pravi ratovi s golemim glavonošcima.