JOSIPOVIĆ ZA WSJ

'Ulazak u eurozonu je logičan korak za Hrvatsku'

28.06.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Više Europe jedino je rješenje za krizu u Europskoj uniji kojoj Hrvatska pristupa 1. srpnja i počinje svoj europski izazov, piše predsjednik Republike Ivo Josipović u autorskom članku za poslovni dnevnik Wall Street Journal (WSJ) u petak.

Gospodarski rast i europski ideal mira kroz gospodarsku i političku suradnju između susjednih zemalja bili su magneti koji su privukli Hrvatsku da se kandidira za članstvo, objašnjava Josipović za američki list. Priznaje da su brojne gospodarske teškoće pritisnule i Europsku uniju i Hrvatsku.

'Hrvatski pristup poklapa se s krizom u EU. No vjerujemo da je jedino rješenje za krizu 'više Europe' i mi planirano biti dio rješenja radije nego da povećavamo problem', piše Josipović.

Priznaje brojne gospodarske nevolje koje su pritisnule Hrvatsku: recesija od 2009., 20-postotna nezaposlenost, pad BDP-a, korupcija i niz zapreka slobodnom rastu privatnog sektora.

'Imperativ nam je olakašti stvaranje, poslovanje i zaštititi poslovne aktivnosti', piše predsjednik.

Zaključuje da će 'naš najvredniji doprinos budućnosti EU biti nastavak gospodarskih i društvenih reforma jer želimo postati most između EU i jugoistočne Europe. Vjerujemo da je naše članstvo u EU istodobno teško stečeni uspjeh i početak izazova'.

Josipović navodi da su hrvatske gospodarske prednosti - poljoprivreda, turizam i financije već duboko povezane s EU i da će Hrvatska morati povećati apsorpciju strukturnih i kohezijskih fondova želi li u punom obujmu iskoristiti prednosti članstva u EU.

Hrvatska je spremna provoditi cjelovite gospodarske reforme potrebne za članstvo u eurozoni, poručuje Josipović i najavljuje ulazak u eurozonu kao logičan idući korak za hrvatsko gospodarstvo koje je već visoko euroizirano, s 80 posto depozita u europskoj valuti.