BRANKO BARIČEVIĆ

'Ulazak u EU je poput mature, treba još puno učiti'

24.07.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, istaknuo je na prvoj konferencija za novinare na novoj funkciji da je glavna zadaća predstavništva komunikacija prema građanima

Sustavan dijalog s građanima jedna je od glavnih preokupacija i cijele Europske unije. Komisija ususret izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju iduće godine organizira velike dijaloge s građanima na temu 'Kako vidimo Europu i u kakvoj bi Europi željeli živjeti'.

Jedan takav veliki dijalog s građanima održat će se u Trstu 16. rujna. 'Sudjelovat će europska povjerenica Viviane Reading i talijanski ministar za Europu, a uz Talijane, Slovence i Austrijance bit će pozvano i osamdesetak hrvatskih građana da sudjeluju u dijalogu', kazao je Baričević. U prvom razdoblju rada Predstavništva Europske komisije u Zagrebu cilj je otvoriti deset takozvanih infocentara diljem Hrvatske, a potom u veljači ili ožujku, nastavio je, organizacija u Hrvatskoj jednog dijaloga s građanima.

Baričević je napomenuo i da se sada materijali o Europskoj uniji kao i sadržaj na internetu mogu pronaći i na hrvatskom jeziku koji je postao službeni jezik Europske unije. 'Građani se dobro opskrbljuju materijalima, u Predstavništvo stižu palete materijala iz Bruxellesa i Luksemburga i građani to odnose', u polušali je kazao Baričević.

Predstavništvo Europske komisije djeluje samo u zemljama Europske unije, a ulaskom u EU zamijenilo je Delegaciju koja je svojevrsno veleposlanstvo Europske unije. Ispostava u Zagrebu još se nije ekipirala do kraja, a imat će nekoliko odjela – za političke procese, komunikacije i gospodarstvo. Prava priča tek počinje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. 'Ulazak u EU je poput diplome ili mature. Mislite da sve znate, a onda vas stvarni život nauči da još trebate puno učiti', poručio je Baričević.