PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Ulazak u EU 2013. je dostižan, ali ambiciozan cilj'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2011 14:54
  • Objavljeno 09.04.2011 u 14:39
ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Promo fotografije / Autor: MUO

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas, upitan o tome kada će Hrvatska ući u Europsku uniju, da je projicirani termin i želja da ulazak u Europsku uniju bude 1. siječnja 2013, što je ocijenio dostižnim, ali i ambicioznim ciljem

To je vrlo ambiciozno zato jer smo sasvim blizu zaključivanju pregovora, treba nekoliko mjeseci da se pripreme ugovori i potom potpišu, a onda slijedi jedan možda i dulji proces ratifikacije, s obzirom na to da pojedine zemlje imaju i dulje postupke koji traju u njihovim parlamentima, ustvrdio je Josipović.

Upitan za komentar godišnjeg izvješća State Departmenta o Hrvatskoj, u kojemu se upozorava, među ostalim, da je Vlada često u središtu korupcijskih slučajeva te na probleme obiteljskog nasilja i slobode okupljanja, Josipović je rekao da za ta saznanja nije bio potreban američki izvještaj, jer 'mi sve to ovdje znamo i radimo na tome da stvari budu bolje'.

Po Josipovićevim riječima, kada se govori o korupciji, otvoreno je jako puno slučajeva, a kad se u izvješću govori o Vladi, misli se na cijelu administraciju, a ne samo na vladu u užem smislu riječi.

Vidimo da su mnogi visoki dužnosnici i ravnatelji pojedinih institucija pod ozbiljnim istragama, što znači da se Hrvatska bori protiv korupcije, i to je pozitivno, istaknuo je.

Obiteljsko nasilje je ozbiljan problem, kao i nasilje na sportskim terenima, to je više od same pojavne manifestacije u pojedinim slučajevima i pokazuje kulturu nasilja koju moramo svladati, jer ona ne donosi ništa dobra, napomenuo je Josipović.

Izrazio je nadu da će se u Hrvatskoj obiteljsko nasilje i nasilje na sportskim terenima suzbiti i svesti na minimalnu mjeru, kako su to napravile i ostale demokratske zemlje.

Komentirajući Vladin prijedlog o promjeni izbornih jedinica, Josipović je rekao da odluka Ustavnog suda koji je upozorio na nesrazmjer izbornih jedinica ne smije biti povod za nelogično kreiranje takvih izbornih jedinica 'koje će dovesti u pitanje demokratičnost izbora'.

Izrazivši nadu da se to neće dogoditi, Josipović je upozorio da jedini temelj za kreiranje novog izbornog sustava i novih izbornih jedinica mogu biti realni popisi birača. Bez sređivanja popisa birača sve što se prekraja, kad bi i bilo u najboljoj namjeri, ne može dati dobar rezultat i otvorit će sumnju, što nama u ovom trenutku ne treba, ocijenio je.

Josipović drži da su se ti popisi trebali odavno srediti te se nada će neka druga vlada, 'stara nova ili nova nova' vlada, to uzeti kao jedan od prioriteta na samom početku mandata, jer, dodao je, sve što se radi u zadnji čas, nekoliko mjeseci prije izbora, nije ni dobro ni uvjerljivo.

Josipović je izjave novinarima dao nakon obilaska izložbe 'Pompeji - život u sjeni Vezuva' u Galeriji Klovićevi dvori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi